Mainos

Seksuaalirikosten uusimisriskiä onnistuttiin alentamaan Kuopion vankilassa

Seksuaalirikoksista tuomittujen vankien toimintaohjelmasta on saatu hyviä tuloksia Kuopion vankilassa. Kahdeksan kuukautta kestävällä ohjelmalla on onnistuttu selvästi pienentämään rikoksen uusimisriskiä.

Seksuaalirikoksista tuomitut vangit on sijoitettu Kuopion vankilassa kahdelle kahdeksan hengen osastolle. Vangit siirretään tänne muista vankiloista. Raiskauksiin ja lasten seksuaalisiin hyväksikäyttöihin syyllistyneet vangit läpikäyvät yhdessä ohjaajien kanssa lähes 100 ryhmäistuntoa, joissa omia rikoksia puretaan yksityiskohtaisesti.

- Pyrimme ensisijaisesti jäljittämään sellaisia ajatusvääristymiä, joilla rikoksentekijä on oikeuttanut tekonsa, kertoo psykologi Markus Sundin Kuopion vankilasta.

Ohjelman edetessä seksuaalirikollisen käyttäytymistä yritetään muuttaa ajatuksiin ja tunteisiin vaikuttamalla. Tavoitteena on tunnistaa omasta käyttäytymisestä seksuaalirikokseen altistavat asiat. Tuomitun on opittava ymmärtämään myös uhrin asema. Suomessa alustavia tuloksia pidetään rohkaisevina.

- Tähän mennessä ohjelman on käynyt läpi 67 vankia ja meidän tiedossamme on yksi, joka on saanut tuomion uudesta seksuaalirikoksesta, Sundin kertoo.

Myös toimintaohjelmassa mukana olevat vangit uskovat ohjelmasta olevan apua:

- Kyllä minä olen siitä ihan 100-prosenttisen varma, että en tällaisen asian takia tule vankilaan enää uudestaan. Olen käynyt omaa rikostani läpi oikein perusteellisesti ja uskon, että tästä on kaikille ohjelman läpikäyneille hyötyä, kertoo seksuaalirikoksesta tuomiota istuva Jorma (nimi muutettu).

Suomen vankiloissa on samanaikaisesti noin 100 seksuaalirikoksista tuomittua henkilöä. Vankeja motivoidaan kaikissa vankiloissa hakeutumaan Kuopion ohjelmaan. Moni seksuaalirikollinen pelkää muissa vankiloissa ja hakee turvaa Kuopion omalta osastolta.

- Seksuaalirikollisen ei ole helppo olla vankilassa muiden rikollisten joukossa, koska joutuu aika paljon syrjinnän kohteeksi, Jorma kertoo.

Vankilaviranomaisten mukaan ohjelmaan on viime aikoina hakeuduttu jopa siviilistä ennen tuomion alkamista.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 07.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.