Mainos

Seksuaalirikollisille oma toimintaohjelma

Kuopion lääninvankilassa valmistaudutaan seksuaalirikollisille tarkoitetun toimintaohjelman käynnistämiseen. Englantilaisperäisen ohjelman avulla on tarkoitus vähentää rikosten uusimisriskiä. Kahdeksanpaikkainen osasto avataan helmikuussa. Englantilaiset asiantuntijat kouluttavat parhaillaan lääninvankilan henkilökuntaa toimintaohjelman vetäjiksi.

Vielä muutama vuosi sitten Suomen vankeinhoidossa vallitsi uskomus, että ei ole olemassa erityisiä keinoja, joilla vankeusaikana vangin riskiä uusia rikoksensa voitaisiin vähentää. -Eri maissa tehdyillä tutkimuksilla ja kehitetyillä toimintamuodoilla on osoitettu, että tilanne ei ole näin lohduton, sanoi oikeusministeriön vankeinhoito-osaston apulaisosastopäällikkö Esa Vesterbacka Kuopiossa torstaina. Ohjelma kestää kuusi kuukautta. Parhaillaan eri vankiloissa seksuaalirikoksista tuomioitaan kärsiviä motivoidaan hakeutumaan Kuopioon. Suomessa on vajaat puolensataa vankia, joiden päärikos on seksuaalirikos.

Uusimisriski vähenee selvästi

Johtaja David Thornton Brightonin vankilasta kertoi Kuopiossa, että Englannissa puolet seksuaalirikollisista on uusinut rikoksen vapaaksi päästyään. Hoito-ohjelman läpikäyneitten kohdalla uusijoista vain neljännes tekee uuden seksuaalirikoksen. Ohjelmaan tulevien täytyy myöntää, että he ovat syyllistyneet rikokseen. He eivät saa olla psykoottisia ja heidän täytyy olla kyllin älykkäitä osallistuakseen ohjelmaan.

Käytännössä ryhmä osallistuu 90 istuntoon puolen vuoden aikana. Tavoite on, että rikoksentekijä oppii ottamaan vastuuta käyttäytymisestään, hänen motivaationsa muutokseen kasvaa ja hän oppii keinoja käyttäytymisensä kontrollointiin. Ohjelman toteuttamiseksi brittien johdolla on koulutettu yhdeksän ohjaajaa. Heistä suurin osa on vanginvartijoita. Kuopioon tulevia seksuaalirikollisia ei eristetä muista vangeista, vaikka he ovatkin omalla osastollaan. Lääninvankilan johtaja Heikki Kokkonen sanoo, ettei hän pelkää isompia ongelmia. Apulaisosastopäällikkö Vesterbackan mukaan seuraavaksi kaavaillaan erityisohjelmaa väkivaltarikoksista tuomituille vangeille. Heitä on nykyisin enemmistö Suomen vangeista.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.