Mainos

Seksuaalirikoksista tuomitut voivat perustaa perhekoteja Ruotsissa

Kasvatuskotien perustajien taustojen tarkistamiseen ei löydy resursseja Ruotsissa. Tilanne johti viime vuonna siihen, että 7-vuotias pikkutyttö joutui seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi kasvatuskodissa Etelä-Ruotsissa.

Tuhansia lapsia sijoitetaan Ruotsissa vuosittain ns. kasvatuskoteihin, joita etsitään yhä useammin yksityisten välitystoimistojen kautta. Näiden toimintaa ei kuitenkaan valvota ollenkaan, joten jopa tuomitut seksuaalirikolliset voivat perustaa välitystoimistoja, kertoo Ruotsin radio.

Radion selvitysten mukaan sen paremmin kunnat, lääninhallitukset kuin sosiaalihallituskaan eivät valvo toimistoja mitenkään. Kasvatuskotien etsiminen ei ole helppoa, eikä sosiaalityöntekijöillä ole aikaa tai resursseja etsiä niitä itse, joten työ annetaan toimistojen hoidettavaksi. Näin siitä huolimatta, että kustannukset jopa kaksinkertaistuvat.

Välitystoimistobisnes onkin kasvanut Ruotsissa voimakkaasti, ja monet firmat nettoavat vuodessa miljoonia euroja.

Outo tilanne on jo johtanut pelättyihin väärinkäytöksiin, kertoi Ruotsin radio. Esimerkiksi viime vuonna seitsenvuotias tyttö sijoitettiin kasvatuskotiin eteläisessä Ruotsissa. Sittemmin kävi ilmi, että häntä oli käytetty seksuaalisesti hyväksi. Syylliseksi epäillään perheen teini-ikäistä poikaa, jota on aiemminkin epäilty seksuaalirikoksista. Kunta määräsi välittömästi tytön siirrettäväksi toiseen kotiin, mutta yhteistyötä välitystoimiston kanssa jatkettiin. Neljä kuukautta myöhemmin sijoitettiin toinen lapsi samaan kasvatuskotiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.