Seksuaalinen häirintä pelottaa naiset pois Kairon protesteista

Egyptiläisen naisasia-aktivistin Sally Zohneyn kuvaus naisten seksuaalisesta häirinnästä maassa on synkkä.

- Naisten seksuaalista häirintää tapahtuu päivittäin. Se on pysyvä ongelma. Valtio ei välitä siitä eikä ihmisiä kouluteta kohtaamaan asiaa, hän kertoo.

Hän kuvailee Kairon Tahririn aukion protesteja viime lokakuussa, jolloin hän näki juoksevia ja itkeviä naisia. Naiset kertoivat, että heitä oli ahdisteltu aukiolla.

Naisten häirintä Egyptin mielenosoituksissa on noussut otsikoihin viime aikoina. Uutiskanava al-Jazeeran mukaan pelkästään syrjäytetyn presidentin Mohamed Mursin vastaisissa protesteissa raportoitiin yli 100 häirintätapausta heinäkuun alussa.

- Se on brutaalia ja organisoitua väkivaltaa - kourintaa, joukkoraiskauksia, Zohney sanoo.

Hänen mukaansa protesteissa tapahtuva naisten ahdistelu on vain jäävuoren huippu.

- Häirintä hyväksytään hiljaisesti, mikä on johtanut sen lisääntymiseen. Moni ei halua uskoa, että Egyptissä tapahtuu tällaista.

Naisia syyllistetään

Häirintä liittyy myös poliittiseen epävarmuuteen ja Egyptin turvallisuustilanteen heikentymiseen vallankumousten myötä, arvioi Arabikevät-kirjan kirjoittaja, Lähi-idän asiantuntija Lilly Korpiola. Seksuaalinen väkivalta on yksi tapa purkaa aggressioita.

Zohneyn mukaan häirintä on paitsi organisoitujen miesjoukkojen rikollista toimintaa, myös poliittista väkivaltaa. Seksuaalinen väkivalta on helppo keino vaientaa yhteiskuntaa kritisoivat naiset. Hän kertoo vuoden 2005 protesteista, joissa joukko egyptiläisiä nousi entistä presidenttiä Hosni Mubarakia vastaan. Mukana oli myös ryhmä naisia, joita turvallisuusjoukot ahdistelivat. Kun naiset kertoivat tapahtumista julkisuuteen, mielipide kääntyi naisia syyllistäväksi.

- Elimme diktatuurissa, jossa Mubarakia ei uskallettu vielä vastustaa isoin protestein. Kun häirinnästä puhuttiin, ihmiset kysyivät, miksi naiset ylipäätään olivat menneet protestoimaan.

Naisia on syyllistetty häirinnästä julkisessa keskustelusta myös Mursia vastustavissa protesteissa.

- Kun naisia häiritään, se johtaa siihen, että he eivät uskalla tulla protesteihin.

Neuvottelua naisista

Korpiolan mukaan häirintä on osa laajempaa keskustelua siitä, missä naisen paikka Egyptissä on: julkisessa tilassa vai kotona.

Hosni Mubarakin vastaisissa mielenosoituksissa naiset osallistuivat protesteihin miesten mukana, mutta heidät jätettiin ulos politiikan pöydistä Mohamed Mursin hallituksessa. Onkin vaikea ennustaa, miten naisten asema kehittyy.

- Koko arabi-identiteetti on nyt keskustelussa, ja sen myötä myös naisten asema, Korpiola sanoo.

Zohneyn mukaan naisten nostaminen valtaan vaatisi asennekasvatusta yhteiskunnalta ja mahdollisia naiskiintiöitä. Hän itse taistelee aktiivisesti naisten puolesta, sillä hän on Uprising of Arab Women -liikkeen perustajajäseniä. Liikkeen tarkoituksena on edistää naisten asemaa Lähi-idässä ja nostaa esille naisten kokemaa väkivaltaa. Hän kertoo, että liike halusi tuoda naisten ongelmien lisäksi heitä positiivisesti esiin - ei pelkkinä uhreina.

- Haluamme näyttää, että Lähi-idässä on aktiivisia naisia: poliitikkoja, asianajajia ja lääkäreitä. He eivät näy lehtien sivuilla, mutta he ovat valmiita muuttamaan maata.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat