Mainos

Seksitapojen löystyminen lisännyt HIV-tartuntoja

Uusien HIV-tartuntojen määrä on kasvanut tasaisesti kolmen-neljän vuoden aikana. Ylilääkäri Matti Ristola Auroran sairaalan infektiopoliklinikalta arvioi, että syynä on löyhä seksuaalimoraali.

- Muutos ei selity missään nimessä maahanmuuton lisääntymisellä vaan myös suomalaisten tartunnat ovat lisääntyneet. Suurin syy on löysät seksitavat eli satunnaisissa suhteissa ei suojauduta kondomilla.

HIV-tartuntaa ei huomaa aluksi mistään. Ristola suosittelee testin ottamista kuukauden kuluessa mahdollisesta tartunnasta ja toisen kerran kolmen kuukauden kuluttua. Tämä sen takia, että pieni osa tartunnoista näkyy testissä vasta kolmen kuukauden päästä.

HIV-potilaan ennuste riippuu täysin siitä, miten nopeasti ihminen on hakeutunut testattavaksi ja miten hyvin hän sitoutuu hoitoon.

- Jos diagnoosi todetaan varhain ja ihminen syö lääkkeitä lääkärin ohjeiden mukaisesti eikä jätä lääkkeitä käyttämättä, on hänen ennusteensa lähes yhtä hyvä kuin normaalin väestön.

Ristola kertoo tanskalaisten tutkijoiden arvioineen muutama vuosi sitten, että HI-viruksen 25-vuotiaana saava ihminen elää todennäköisesti noin 40 vuotta tartunnan saamisen jälkeen.

Neljännes tulee testiin liian myöhään

Ylilääkäri Ristolan mukaan ainakin Helsingin ja Uudenmaan alueella noin neljäsosa HI-viruksen saaneista tulee testiin turhan myöhään. Auroran sairaalan infektiotautien osastolla hoidetaan runsasta sataa HIV-potilasta vuodessa.

- Joka vuosi meillä on muutama ihminen, joka tulee niin myöhään, että emme pysty enää heitä auttamaan. Heille on kehittynyt on jo niin paljon seurannaistauteja, ettei taudinkulkua enää pystytä pysäyttämään.

Vain yksi pilleri voi riittää

HIV-infektion lääkityksen aloittamisen ajankohta riippuu ylilääkäri Matti Ristolan mukaan tartunnan saaneen vastustuskyvystä.

- Joillakin ihmisillä lääkitys täytyy aloittaa jo välittömästi tartunnan jälkeen ja toiset selviävät vuosikausia ilman lääkitystä. Tärkeää on, että lääke otetaan säännöllisesti. Yhtään pilleriä ei saa unohtaa.

HIV-lääkityksen pillerimäärät ovat vähentyneet merkittävästi takavuosista. Lääkitys riippuu potilaan elämäntavoista, muun muassa unirytmistä.

- Parhaimmillaan lääkitys on vain yksi pilleri päivässä ja tähän yhteen pilleriin on leivottu kolme eri lääkeainetta.

Ristola sanoo, että jos ensimmäinen lääkitys epäonnistuu eli potilas ei ole syönyt lääkkeitä säännöllisesti, seuraava lääkitys on jo monimutkaisempi.

Lääkityksen tarkoituksena on estää HI-viruksen eteneminen AIDS-vaiheeseen.

- Kun lääkitys on säännöllinen, ihmisen toimintakyky on käytännössä ihan normaali. Jos lääkitys aloitetaan ajoissa, tauti ei etene koskaan AIDS-vaiheeseen.

Ensimmäinen HIV-tapaus todettiin Suomessa vuonna 1980. Kesäkuussa 2008 todettuja tartuntoja oli reilut 2300.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.