Seksistiset ehdotukset menivät yli – 15-vuotias Wilma lähti surullisena poikien jääkiekkojoukkueesta

MTV Sport tutki: Naisurheilun huipulla seksuaalista häirintää 3:52
Videolla Tulosruudun juttu urheilussa esiintyvästä häirinnästä.

15-vuotias Wilma von Krusenstierna oli ainoa tyttö ruotsalaisessa Mariestads Boisin jääkiekkojuniorijoukkueessa. Hän joutui kuitenkin jättämään joukkueen, koska ei jaksanut enää kuunnella seksistisiä ehdotuksia.

Gullspångissa asuva Wilma oli pelannut jääkiekkoa sekä Trollhättan HC:n naisten joukkueessa että Mariestad Boisin poikien joukkueessa. Mariestadia hän oli edustanut viimeiset kolme–neljä vuotta ja viihtynyt joukkueessa tähän kauteen asti, kunnes seksistinen puhe alkoi päästä valloilleen.

Wilma kertoo yhden esimerkin tappiollisen ottelun jälkeisistä puheista.

– Johtoryhmä tuli ja sanoi, että meidän täytyy parantaa joukkueen yhtenäisyyttä. He halusivat ideoita aktiviteeteista, kuten elokuvien katselusta, Wilma sanoo Expressenin mukaan.

Osa pojista oli Wilman mukaan ehdottanut, että he voisivat katsoa pornoelokuvia yhdessä.

– Silloin sanoin, että minä en olisi mukana. Jutut menivät yhä pidemmälle, eivätkä johtajat puuttuneet siihen, Wilma kertoo.

Hän avaa toisen esimerkin samasta ottelusta.

– Myös toisessa joukkueessa oli tyttö. Joku kertoi minulle, että hän oli suihkussa ja myös minä voisin mennä sinne. Joku sanoi sen jälkeen, että me voisimme mennä sinne ja olla kolmiossa. Tuollaista seksististä puhetta ei ole kiva kuunnella yksittäisenä tyttönä. Johtajien pitää puuttua siihen. 

Wilma oli puhunut asiasta joukkueenjohdolle. Mariestads Boisin johtoryhmään kuuluvan Johan Frealdssonin mukaan asiasta oli käyty hyvä keskustelu johtoryhmän kesken ja joukkueelle oli sanottu, että sellaisen puheen pitäisi loppua.

Wilmalle yli menneet puheet kuitenkin riittivät, eikä hän kokenut, että riittävä muutos olisi mahdollista. Wilma aloittaa ensi syksynä jääkiekkolukion Ljungbyssä ja pelaa siihen saakka jääkiekkoa Trollhättanin naisten joukkueessa. Hän yrittää päästä myös toiseen poikien joukkueeseen.

– Toivon, että pojat ovat siellä parempia. Ja valmentajat myös, Wilma sanoo Sveriges Radion mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat