Mainos

Seksistisenä pidetty seinämaalaus töhrittiin - kohu roihahti teekkarikylässä

Otanimen teekkarikylässä on kohuttu viime viikkoina sotketusta alikulkutunnelin maalauksesta.

Vapun jälkeen Otaniemen alikulkutunnelissa 90-luvulta asti ollut metromaalaus sai uudenlaisen ulkomuodon. Maalausta on pidetty seksistisenä, sillä siinä metroon pyrkivät miehet kähmivät naismatkustajia takapuolesta ja rinnoista. Vapun jälkeen maalauksen kähmivät kädet oli peitetty ”violation of dignity” -tekstillä, joka tarkoittaa suomeksi ”loukkaa arvokkuutta”.

Maalaus liittyi alun perin Julkku-vappulehteen. Näin maalauksen taustoja kuvaillaan Facebookin Teekkarikylä-keskusteluryhmässä.

Maalauksessahan irvailtiin takavuosien metrokeskustelulle jossa mielensäpahoittajat pelkäsivät molemmin puolin kaupunkien rajoja metron tuomia haittavaikutuksia. Joko se oli helvetinkone, jossa naisia ahdistellaan tai sitten jyväjemmarit valuisivat sillä pilaamaan stadin ilmaa. Taidetta pitää osata katsoa kontekstissa...

Maalauksen töhrintä onkin herättänyt teekkariyhteisössä kiivasta keskustelua puolesta ja vastaan. Toiset pitävät tekoa vandalismia, toiset tervetulleena tasa-arvokeskustelun herättäjänä. Keskustelussa on noussut esille paitsi sukupuolten välinen taisto myös ristiriidat teekkareiden ja Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun opiskelijoiden välillä. Taikkilaiset ovat muuttamassa teekkarivaltaiseen Otaniemeen lähivuosina.

Taikki ei ole edes siirtynyt vielä Otaniemeen ja nyt jo sieltä tulee jotain feministipellejä töhrimään paikkoja... Voi ---. Seuraavaksi varmaan tärvellään Teemu Teekkari, koska se miehenä edustaa Otaniemen miesvoittoisia äijäkerhoja ja epätasa-arvoa.”

"Olisi voinu sotkee edes siististi."

"Minusta tuossa päivitettiin näppärästi vuosituhannen vaihteen teoksen arvomaailma 2010-luvulle."

Näin asiaa kommentoi maalauksen päälle tekstin maalannut henkilö:

"Siitä huolimatta, että olen Aalto Artsin opiskelija ja taiteilija, en tehnyt tätä tekoa taiteen viitekehykessä vaan tasa-arvon ja kriittisen katsomisen nimissä, jonka voi myös nähdä vandalismina. Itse kutsun tätä kansalaisaktivismiksi ja vanhojen konventioiden puruksi. Mielellään joku, joka osaa tehdä graffitteja voisi maalata tunnelin ajanmukaiseksi. Itse olen kuvanveistäjä ja en tätä taiteen lajia hallitse. Halusin tehdä näkyväksi tämän maalauksen, joka tuskin sopii Aalto-yliopiston ja tämän päivän arvoihin."

Viime perjantaina kohu sai jatko-osan, kun joku oli käynyt töhrimässä vielä maalauksen töhrinnän päälle.

Tämä teko teko ei saanut yhteisössä juurikaan ymmärrystä.

"On ollu kyllä mielenkiintoista seurata tätä tunnelin kohtaloa. Vasta viimeisen kuvan perusteella alkaa tuntua, että kyllä se sovinismi elää ja voi hyvin Suomessa ja Otaniemessä. Ja tämä fiilis ei todellakaan tuu siitä että nyt "--- kantaaottava teos on pilattu". Vaan siitä, että oikeasti joku kokee uhkaavaksi sen, että asiasta keskustellaan. En oo todella pitkään aikaan nähnyt missään näin alentuvaa otetta, melkein jopa naurattaa."

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja