Seksismiä karsitaan suomen kielestä

Suomen kielen lautakunta suosittelee, että uusia työnimikkeitä keksittäessä vältetään mies-sanaan päättyviä nimityksiä.

Suomalaiset saavat jatkossakin puhua putkimiehistä tai jokamiehenoikeuksista ja sanoa toimivansa yhtenä miehenä. Kieltä aiotaan muuttaa nykyistä tasa-arvoisemmaksi, mutta muutokset tapahtuvat vähitellen, eikä arjen kielenkäyttöön ole tarkoitus puuttua.

Suomen kielen lautakunta on ottanut kantaa tasa-arvoisen kielenkäytön puolesta. Lautakunta suosittelee muun muassa, ettei kieleemme keksittäisi enää uusia työnimikkeitä, jotka loppuvat sanaan mies.

Lautakunnan mielestä vanhojakin mies-sanaan päättyviä työnimikkeitä voidaan sopivan tilaisuuden tullen miettiä uudelleen. Näin on tehty ennenkin: toimittaja-sana on jo täysin syrjäyttänyt lehtimiehen, ja tasa-arvoasiamiehestä on tullut tasa-arvovaltuutettu.

- Tarkoituksena ei ole kieltää minkään sanan käyttöä, korostaa lautakunnan sihteeri Sari Maamies.

Hän painottaa myös, ettei lautakunta ole ehdottamassa, että sana mies korvattaisiin kaikissa työnimikkeissä sanalla henkilö.

Sanonnat eivät muutu

Muina miehinä -ilmauksen kaltaisia vakiintuneita sanontoja ei ole lautakunnan mielestä tarpeen muuttaa.

- Ne elävät kieliyhteisössä aikansa ja muuntuvat tai häviävät itsestään, kannanotossa todetaan.

Erityisen tärkeänä lautakunta pitää sen sijaan lainsäädännön ja hallinnon sekä median kielenkäyttöä.

Termejä ja sanavalintoja tulisi sen mielestä miettiä erityisen tarkasti lainsäädännössä ja hallinnossa. Tiedotusvälineiden puolestaan ei pitäisi puhua esimerkiksi naisautoilijasta tai naislääkäristä silloin, kun sukupuolella ei ole olennaista merkitystä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat