Mainos

Seksiorjakiista vaaliaseena Japanissa

Ulkomaisten historioitsijoiden mukaan ainakin 200 000 naista toimi vasten tahtoaan bordelleissa Japanin miehittämillä alueilla toisen maailmansodan aikana.

Yuko Tojo vannoo aikovansa pistää uusiksi nykypäivän "virheellisen historiankirjoituksen". Tojon mielestä on aika lopullisesti vahvistaa, ettei yksikään ulkomaalainen nainen toiminut vasten tahtoaan japanilaisten sotilaiden seksiorjana toisen maailmansodan aikana.

-Köyhät naiset työskentelivät bordelleissa vapaaehtoisesti. On loanheittoa väittää, että Japanin armeija systemaattisesti pakotti naisia prostituutioon, Tojo sanoo.

68-vuotias isoäiti Tojo on sitoutumattomana ehdokkaana Japanin parlamentin ylähuoneen eli senaatin vaaleissa, jotka järjestetään heinäkuun lopussa. Hän on suosittu maan vähälukuisten, mutta vaikutusvaltaisten, kansallismielisten piirien keskuudessa. He pitävät yhä korkeassa arvossa Tojon isää, sotarikoksista tuomittua pääministeri Hideki Tojoa.

Myös useat hallitsevan liberaalidemokraattisen puolueen ehdokkaista ovat vaalipuheissaan kieltäneet japanilaisen armeijan käyttäneen seksiorjia. Seksiorjakysymys ei olekaan koskaan saanut vaalikampanjoissa läheskään niin paljon huomiota kuin tänä vuonna, sanomalehti Yomiuri uutisoi hiljattain.

Yhdysvallat vaatii anteeksipyyntöä

Japanilainen historioitsija Hirofumi Hayashi syyttää poliitikkoja siitä, että he vääristelevät totuutta kansallismielisiä äänestäjiä kosiskellakseen.

-Poliitikot tietävät, että nationalistit ovat närkästyneitä Yhdysvaltain kongressin päätöksestä tuomita Japani rikoksista seksiorjia vastaan. Poliitikoille tämä on helppo tapa kalastella ääniä, Hayashi arvosteli Yomiurin haastattelussa.

Yhdysvaltain kongressin on määrä myöhemmin kesällä hyväksyä päätöslauselma, joka vaatii Japania pyytämään anteeksi seksiorjien kohtelua. Vaatimus on erityisen kiusallinen Japanille, koska sen esittää maan läheisin liittolainen Yhdysvallat.

Japani pyysi jo vuonna 1993 anteeksi naisten pakottamista prostituutioon. Ulkomaat eivät kuitenkaan pitäneet Japanin anteeksipyyntöä vilpittömänä. Maata arvosteltiin myös siitä, ettei se suostunut maksamaan korvauksia seksiorjille.

Näyttely valottaa kiinalaisten seksiorjien kohtaloa

Ulkomaisten historioitsijoiden mukaan ainakin 200 000 naista toimi vasten tahtoaan bordelleissa Japanin miehittämillä alueilla toisen maailmansodan aikana. Sodan jälkeen monet heistä joutuivat syrjinnän kohteeksi, eivätkä he uskaltaneet paljastaa edes läheisilleen mitä heille oli tapahtunut.

Kiinassa on käynnissä näyttely, joka kertoo ensimmäistä kertaa yli 100 000 kiinalaisen seksiorjan kohtalosta. Näyttelyn on koonnut kiinalainen professori Su Zhiliang, jonka mielestä suuri yleisö tietää murhenäytelmästä liian vähän.

-Vain pieni osa näistä naisista on enää elossa ja useimmat heistä ovat eläneet koko elämänsä köyhyydessä. He eivät ole koskaan saaneet mitään korvauksia, Su sanoi näyttelyn avajaisissa Shanghaissa heinäkuun alussa.

Kiinan hallitsevan kommunistipuolueen on syytetty laiminlyöneen kiinalaiset seksiorjat, vaikka se samalla kovaan ääneen vaatii Japania pyytämään anteeksi toisen maailmansodan aikaisia julmuuksia.

Tätä kuvasi monen mielestä osuvasti se, kuinka Kiina ei protestoinut kun Japanin pääministeri Shinzo Abe keväällä totesi, ettei naisten pakottamisesta prostituutioon löydy mitään todisteita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.