Seksinostolaista riidellään eduskunnassa loppuun asti

Kiistalain käsittelystä leimahti aamulla eduskunnan lakivaliokunnassa kipakka kahakka. Osa opposition ja hallituspuolueiden edustajista olisi halunnut kuulla asiantuntijoita uudelleen, koska alkuperäinen esitys on olennaisesti muuttunut.

Eduskunnan lakivaliokunta ei saa aikaiseksi yksimielistä mietintöä seksinoston kieltävästä laista. Valiokunta riiteli lakiehdotuksesta koko päivän ja joutuu äänestämään mietinnön sisällöstä huomenna.

Jo tänään selvisi, että kokoomuksen Petri Salo esittää lain hylkäämistä. Hän sai taakseen oman puolueensa Lyly Rajalan, perussuomalaisten Timo Soinin ja SDP:n Jukka Roosin. Vasemmistoliiton Minna Sirnö kertoi tekevänsä oman vastalauseen, joka hallituksen alkuperäisen esityksen suuntaisesti kieltäisi seksin oston kokonaan.

Valiokunta on SDP:n ja keskustan sittemmin ottaman kannan pohjalta rajaamassa seksinostokiellon tapauksiin, joihin liittyy paritusta tai ihmiskauppaa, kun hallitus alun perin esitti täyskieltoa. Mietintö valmistuu tiistaina.

Kiistalain käsittelystä leimahti aamulla valiokunnassa kipakka kahakka. Osa opposition ja hallituspuolueiden edustajista olisi halunnut kuulla asiantuntijoita uudelleen, koska alkuperäinen esitys on olennaisesti muuttunut. Valiokunta joutui äänestämään siitä, kuullaanko asiantuntijoita vielä kertaalleen esityksen muuttamisen vuoksi.

Kokous keskeytettiin

Uusi kuulemiskierros torjuttiin äänin 10-7. Kuulemiskierroksen kannalla olivat hallitusryhmien edustajista keskustan Seppo Lahtela ja Petri Neittaanmäki sekä SDP:n Jukka Roos ja oppositiosta kokoomuksen Petri Salo, Juhani Sjöblom ja Lyly Rajala sekä perussuomalaisten Timo Soini.

Kokous keskeytettiin 20 minuutiksi. Neuvottelutauon aikana keskustan ryhmäpuheenjohtaja Timo Kalli ja ryhmäsihteeri Pekka Perttula sekä SDP:n ryhmänjohtaja Jouni Backman patistivat omia edustajiaan olemaan kannattamatta uutta asiantuntijakuulemista.

Vastareaktiona tuli kova syytösryöppy valiokunnan painostamisesta. Osansa sai myös valiokunnan puheenjohtaja Tuija Brax, jota Soini syytti ulkopuoliseen painostukseen taipumisesta ja hallituksen käsikassaraksi alistumisesta. Soinin mukaan Brax ei hakenut asiassa valiokunnan yhteistä etua.

Brax torjui syytökset ja huomautti, että neuvottelutauon pitäminen kuuluu normaaleihin menettelytapoihin. Hän sanoi, ettei voi puheenjohtajana myöskään ylenkatsoa hallituspuolueiden tahtoa.

Braxin mukaan uuteen kuulemiskierrokseen ei olisi ollut mitään perusteita, koska kaikki vaihtoehdot on käyty perusteellisesti läpi aiemmissa kuulemisissa. Tästä oltiin vastapuolella kuitenkin eri mieltä.

Parempi hylätä

Kokoomuksen valiokuntavastaavan Petri Salon mukaan kukaan valiokunnan kuulemista asiantuntijoista ei ole saanut uutta pykälämuotoa ja perusteluja. Salo huomautti, että niin sanottua kompromissiesitystä ovat arvostelleet muun muassa poliisi, oikeustieteen professori Pekka Koskinen ja oikeusministeriön asiantuntija.

- Meillä ei ole ennakkokäsitystä siitä, olisiko kompromissi ollut parempi vai huonompi kuin hallituksen alkuperäinen esitys. Ainakin se on alkuperäistä sekavampi.

Salon mielestä lakiesitys on parempi hylätä, kun asiantuntijakuulemista ei haluttu järjestää.

Lakivaliokunnan keskustalainen jäsen Petri Neittaanmäki piti ryhmänjohtajien puuttumista peliin ennenkuulumattomana tapauksena.

- Hallituspuolueiden edustajia painostettiin raskaasti valiokunnan ulkopuolelta toimimaan vastoin omaa tahtoaan.

Neittaanmäki sanoi joutuvansa harkitsemaan, äänestääkö lakia vastaan ja ajautuu vaikeuksiin omassa ryhmässään vai toimiiko kuten on käsketty.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat