Mainos

Seksin välityksellä hankittuja hiv-tartuntoja yhä enemmän

Hiv-tartuntojen määrä on kasvanut niin homo- kuin heterosuhteissa. Kansanterveyslaitoksen hiv-yksikön erikoistutkijan mukaan seksiturismin lisäksi tartuntojen kasvua selittää hiv-lääkkeiden tuoma vääränlainen turvallisuudentunne.

Seksin välityksellä saadut hiv-tartunnat ovat lisääntyneet koko ajan tällä vuosituhannella. Kansanterveyslaitoksen mukaan viime vuonna tuli ilmi lähes 200 uutta tartuntatapausta, mikä on puolet enemmän kuin vielä 1990-luvun lopulla.

Kansanterveyslaitoksen hiv-yksikön erikoistutkija Henrikki Brummer-Korvenkontio kertoo, että hi-virustartuntojen määrä on kasvanut niin homo- kuin heterosuhteissa. Tartunnan saaneiden joukossa on yhä enemmän naisia.

Ruiskuhuumeiden käyttäjien hiv-tilanne on sen sijaan saatu kuriin. Tartuntoja oli viime vuonna vain kymmenkunta. Brummer-Korvenkontion mukaan tehokas pistotartuntojen torjuntakeino on ollut muun muassa se, että suonensisäisiä huumeita käyttävillä on mahdollisuus vaihtaa likaiset ruiskut puhtaisiin.

Tartuntoja lähialueilta

Syy seksin välityksellä tulleiden hiv-tartuntojen määrän kasvuun on pääosin seksiturismi, joka suuntautuu erityisesti Suomen lähialueille eli Venäjälle ja Viroon.

- Virossa hiv-esiintyvyys on asukaslukuun nähden Euroopan suurin. Siellä tulee uusia tapauksia vuosittain noin 600. Virolaisten kanssa viime vuonna tehty tutkimus osoitti, että seitsemän prosenttia tallinnalaisista prostituoiduista on hiv-positiivisia. Suomalaiset ovat heidän palveluidensa kolmanneksi suurimpia käyttäjiä, Brummer-Korvenkontio selvittää.

Kansanterveyslaitoksen tilastot osoittavat, että suomalaisten lähialueilta saamat hiv-tartunnat ovat olleet viime aikoina kasvussa.

Myös matkailu Thaimaahan on Brummer-Korvenkontion mukaan lisännyt infektiotapauksia selvästi.

Brummer-Korvenkontio uskoo, että toinen syy tartuntojen kasvuun on hiv-lääkkeiden tuoma vääränlainen turvallisuudentunne.

- Hyviä lääkkeitä on saatavilla, mutta ne eivät paranna tästä sairaudesta koskaan. Tartunnan saanut joutuu vielä tällä hetkellä syömään lääkkeitä koko loppuelämänsä. Ihminen voi tartuttaa taudin eteenpäin, vaikka syökin lääkkeitä, hän muistuttaa.

Lääkkeiden kehittely on muuttanut hivin hoitokäytäntöä merkittävästi.

- Aikaisemmin tartunnan saaneella oli ilman lääkitystä kymmenen vuotta elinaikaa infektion alkuvaiheesta, kun nykyään lääkkeitä saa popsia 30-40 vuotta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.