Mainos

Seksin oston kieltävää lakia ei ole sovellettu vielä kertaakaan

Kiivasta keskustelua herättänyt seksipalvelujen ostamisen kieltävä laki tuli voimaan lokakuussa. Poliisin tilastoissa ilmoituksia seksin ostajista ei kuitenkaan ole vielä yhtään. Poliisin mukaan heitä ei voida erikseen ruveta valvomaan.

Vähentääkö seksin ostamisen kieltäminen lailla prostituutiota? Siitä kiisteltiin vuosia ennen kuin laki saatiin voimaan lokakuussa. Nyt poliisin oma tilastointijärjestelmä kertoo, että marraskuun loppuun mennessä näitä rikoksia on ollut tasan nolla.

- Jo se että laki on olemassa omalta osaltaan ennaltaehkäisee tämäntapaista toimintaa, että sillä on oma funktio ennalta ehkäisevässä mielessä, poliisiylitarkastaja Robin Lardot sisäasiainministeriöstä kertoo.

Todennäköisempi selitys tapausten puuttumiseen on kuitenkin sen että poliisin mukaan seksin ostajia ei voi eikä kannata erikseen jahdata.

- Nämä tapaukset eivät paljastu sillä, että poliisi porttikäytävissä tai porttikongeissa kökkii, vaan sillä tavalla, että saamme paljastettua jonkun suuren paritusliigan ja sitä kautta pääsemme kiinni näihin asiakkaisiin ja seksipalvelujen ostajiin. Ja tällä hetkellä meillä ei vielä yhtään valmista tämmöistä tapausta, mutta kyllä niitä jatkossa tulee, Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön päällikkö Kari Tolvanen kertoo.

Poliisin mielestä lain toimeenpano on vähintäänkin ongelmallista.

- Emme saa näyttöä, emme voi valvoa, mitä jonkun makuukammarissa tapahtuu, eikä pidäkään voida valvoa. Näissä näytön saaminen on kerta kaikkiaan mahdotonta, jos mennään yksityisille paikoille, Tolvanen painottaa.

Kun laki rajattiin koskemaan vain parituksen ja ihmiskaupan kohteita, mainostavat monet prostituoidut nyt itseään vapaina yrittäjinä, jotta ostajat eivät kaikkoaisi.

Järjestyslaki kieltää sekä seksin ostamisen että myymisen julkisella paikalla. Lain perusteella kirjoitetut sakot kaatuvat usein oikeudessa näytön puutteeseen

Rikoslaki puolestaan kieltää ostamasta seksiä paitsi alaikäiseltä, myös täysi-ikäiseltä henkilöltä, joka on parituksen tai ihmiskaupan kohde.

Seksin myynti ei ole rikoslaissa kielletty.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.