Mainos

Seksin ostokieltoesitys lykätään ensi vuoteen

Hallitus aikoo lykätä seksipalvelujen oston kriminalisointia. Lykkäämistä perustellaan muun muassa sillä, että hallitus haluaa seurata kansainvälistä kehitystä asiassa tarkemmin.

Seksuaalipalvelujen oston kriminalisointia aiotaan lykätä. Hallitus aikoo antaa asiasta esityksensä vasta ensi vuonna. Kriminalisoinnin lykkäämistä hallitus perustelee sillä, että se tarvitsee vielä lisätietoja viime lokakuussa voimaan tulleen järjestyslain soveltamisesta käytäntöön. Myös kansainvälistä kehitystä halutaan seurata tarkemmin, sanoo lainsäädäntöneuvos Jukka Lindstedt.
Lindstedt arvioi, että nyt eduskunnan ei tarvitse ottaa kantaa seksin ostamisen kriminalisointiin, mutta varmasti se käy keskustelun, sillä asiasta on tehty myös yksi lakialoite. Lakiesitykseen liittyvän ihmiskaupan torjunnan osalta lakimuutosten pitäisi tulla voimaan jo elokuussa. Syynä kiirehtimiseen on EU:n puitepäätös.

Hallitus antaa huomenna esityksen eduskunnalle ihmiskaupan, parituksen ja prostituution torjumiseksi. Esityksessään hallitus sallisi telekuuntelun, kun tutkitaan uusien säännösten mukaista ihmiskauppaa, törkeää paritusta, törkeää laittoman maahantulon järjestämisestä tai törkeää sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittämisestä.

Ihmiskaupasta tuomittaisiin esityksen mukaan sellainen, joka muun muassa käyttäisi hyväkseen toisen riippuvaista asemaa ja kuljettaisi hänet seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi tai pakkotyöhön tai muihin ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin taikka elimien tai kudoksien poistamiseksi. Ihmiskaupasta tuomittaisiin vankeutta vähintään neljä kuukautta ja enintään kuusi vuotta. Törkeästä ihmiskaupasta minimirangaistus olisi kaksi vuotta ja maksimi kymmenen vuotta vankeutta.

Lakiin esitetään uutta säännöstä törkeästä parituksesta. Törkeästä parituksesta tuomittaisiin vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi. Esityksen mukaan parituksesta rangaistaisiin myös sitä, joka välittää tai markkinoi prostituutiota. Myös prostituoitujen majoittaminen kriminalisoidaan, jos majoittamisella edistettäisiin olennaisesti maksulliseen sukupuoliyhteyteen ryhtymistä.

Uuden säännöksen mukainen törkeä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittäminen tarkoittaa, että kuvassa oleva lapsi on erityisen nuori, kuvassa esitetään myös vakavaa väkivaltaa tai lapsen kohtelua erityisen nöyryyttävästi, rikos tehdään erityisen suunnitelmallisesti tai rikos on tehty osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa. Maksimirangaistus olisi kuusi vuotta.

Esityksessä kiristetään myös lapsia esittävien pornokuvien hallussapidon rangaistusta. Se halutaan nostaa yhdeksi vuodeksi vankeutta. Sama enimmäisrangaistus seuraisi myös seksuaalipalvelujen ostamisesta nuorelta. Esityksessä on myös säännös törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä. Säännös koskisi esimerkiksi järjestäytynyttä rikollisuutta. Rangaistusmaksimi olisi kuusi vuotta vankeutta. Lisäksi laittoman maahantulon järjestäminen laajennettaisiin koskemaan myös Suomen kautta tapahtuvaa kauttakulkua. Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan elokuussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.