Avioliittolaki: Sekoittuvatko jaa- ja ei-painikkeet äänestyksessä?

Eduskunnan jaa- ja ei-painikkeiden sekoittumisessa tänään avioliittolakiäänestyksessä on lievä riski. Yksinkertaistettuna äänestys menee klo 13:sta alkaen niin, että tasa-arvoista avioliittolakia kannattava kansanedustaja äänestää ei ja vastustava kansanedustaja jaa.  

Äänestyksen pohjana on lakivaliokunnan mietintö, joka kannattaa lain säilyttämistä ennallaan eli sitä, että samaa sukupuolta oleville ei anneta oikeutta avioitua. Mietintöön sisältyy vastalause, joka sallisi avioitumisen. Äänestyksessä ovat vastakkain mietintö ja mietintöön sisältyvä vastalause.   

Avioliittolain kohtaloa on vaikea tässä vaiheessa arvioida. Viime hetkellä kantansa kertoneisiin kuuluu esimerkiksi keskustan Tuomo Puumala, joka aamulla kertoi blogissaan kannattavansa tasa-arvoista avioliittolakia.  

Joidenkin laskelmien mukaan lakimuutosta kannattaisi nyt 98 kansanedustajaa, 89 vastustaisi ja 12 ei olisi kertonut kantaansa. Äänestyksestä tulee joka tapauksessa todennäköisesti tiukka.  

Eduskunnan täysistunnossa on tänään kaikkiaan 18 äänestystä. Avioliittolain lisäksi äänestetään muun muassa hallituksen epäluottamuslauseesta.  


  

Lue myös:

    Uusimmat