Sekoittiko kesä lastesi unirytmin? Näin saat sen raiteilleen!

Pitkä kesäloma on aikaa, jolloin nuoriso nukkuu pitkään ja valvoo myöhään. Mutta mitä sitten tapahtuu, kun on aika palata koulun penkille? Bostonin lastensairaalan lääkäri Dennis Rosen kertoo Huffington Postin haastattelussa, mikä tepsii.

– Hyvin monen lapsen elämänrytmi sekoittuu kesällä, kun sisäinen kello siirtyy myöhäisemmäksi, Rosen kertoo.

Kesällä sänkyyn ei mennä tiettyyn aikaan, jolloin myös herätään vähän miten sattuu. Tämä kostautuu siinä vaiheessa, kun on aika siirtyä takaisin koulurytmiin.

Aikaisin heräämistä voi verrata aikaerorasitukseen. Se ei vain tunnu kamalalta, vaan vaikuttaa päivän kulkuun myös muuten, sillä unella on tärkeä rooli oppimisessa.

Kun aikuinen tarvitsee 7–9 tuntia unta vuorokaudessa, lapsilla vastaava määrä on 11–13 tuntia. Yli 12-vuotiaat pärjäävät jo 10–11 tunnin yöunilla. Jos herätyskello soi aamukahdeksalta, on petiin mentävä jo iltaseitsemältä tai puoli kahdeksalta.

Unirytmin tasaaminen lapsilla

– Pidä aikataulusta tiukasti kiinni, äläkä lipsu siitä viikonloppuinakaan. Sänkyyn mennään aikaisemmin illalla ja vuoteesta noustaan tietynä aikana. Suunnittele hauskaa ohjelmaa viikonloppuaamuiksi, jotta joudutte pukeutumaan ja lähtemään kotoa – jos lapset vain siirtyvät sängystä sohvalle katselemaan piirrettyjä, ei heidän rytminsä muutu.

– Hyödynnä aamuaurinko tai hanki lapsille kirkasvalolamppu. Se auttaa unirytmin asettumista.

– Muista huolehtia myös hyvästä ruokavaliosta: Liiallinen herkkujen syönti ei tee hyvää, vaikka kesällä jäätelöä olisikin mukava syödä joka päivä.

– Ei päiväunia – yö on nukkumista varten! Päiväunia voidaan harrastaa sitten, kun unirytmi on palautunut raiteilleen, mutta silloinkaan ne eivät saa olla liian pitkiä.

– Muista olla itse esimerkkinä! Jos roikut tietokoneella yömyöhään, eivät lapsesikaan opi terveellisiä unitapoja.

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat