Sekajäte muuttuu nyt sähköksi – Suomen suurin jätevoimala käynnistyi

Sekajäte kaatopaikoilta jätevoimaloihin 2:03

Suomen suurin jätevoimala on vihitty tänään Vantaalla virallisesti käyttöön. Voimala käsittelee vastedes pääkaupunkiseudun ja osin myös Uudenmaan kotitalouksien sekajätteen, josta saadaan energiaa kaukolämmön ja sähkön tuotantoon.

Sama muutos tapahtuu vähitellen myös muualla Suomessa.


Muoveja ei tarvitse enää lajitella

Kun sekajäte käsitellään jätevoimalassa, energiajätteen, kuten muovin, lajittelu erikseen ei ole enää tarpeen.

Jätevoimalan käyttöönotto vähentää Vantaan Energian fossiilisten polttoaineiden käyttöä energiantuotannossa liki kolmanneksen ja hiilidioksidipäästöjä noin viidenneksen.

Voimalan tuottama energia vastaa noin puolta Vantaan tarvitsemasta kaukolämmöstä ja liki kolmannesta Vantaan vuotuisesta sähköntarpeesta.

Suomen suurimman jätevoimalan rakentaminen maksoi 300 miljoonaa euroa.

Suomessa syntyy 1,4 miljoonaa tonnia sekajätettä vuodessa.

Ruotsissa yli 90 prosenttia jätteestä hyödynnetään muuttamalla se energiaksi voimaloissa. Suomessa vastaava luku on vain 40 prosenttia.

Vantaan Energian projektipäällikkö Kalle Patomeri sanoo, että kyse on merkittävästä muutoksesta.

– Se on sikäli merkittävää, että siirrytään sille tasolle, missä Keski-Eurooppa on ollut jo jonkin aikaa. Ei enää viedä kaatopaikalle jätteitä. Nyt se saadaan hyötykäyttöön energiaksi.

Muutoksella on myös muita positiivisia vaikutuksia.

– Varsinkin kaatopaikan lähellä se vaikuttaa niin, että sieltä alkavat hajuhaitat vähetä merkittävästi. Tämä meidän laitoshan ei haise, Patomeri kertoo.

Tehot Euroopan kärkeä

Jätteen poltosta syntyy savukaasuja, jotka puhdistetaan. Vantaan Energian mukaan voimala alittaa sallitut päästörajat keskimäärin 50 prosentilla ja muuttaa jopa yli 95 prosenttia sekajätteen sisältämästä energiasta kaukolämmöksi ja sähköksi.

– Euroopasta löytyy saman kokoisia, mutta jos puhutaan hyötysuhteesta tai ympäristön kannalta, niin kyllä me siellä eurooppalaisessa vertailussakin olemme huipulla, Patomeri huomauttaa.

Jätteen käsittelyn siirtyminen jätevoimaloihin ei juurikaan näy kotitalouksien kierrättämisessä. Muoveja ei enää tarvitse lajitella erikseen, mutta muutoin suomalaisilta toivotaan jopa entistä tarkempaa lajittelua.

– Se sama roska-auto, joka hakee ne jätteet, suuntaa vain kaatopaikan sijasta tänne. Muuten se ei näy kotona, sanoo Vantaan Energian toimitusjohtaja Pertti Laukkanen.

– Mieluummin oikeastaan olisi parempi, jos vielä lisättäisiin kierrätystä, koska kaikenlaiset alumiini- ja metallitölkit vain vaikeuttavat meidän toimintaamme.

Peltikatto pysäytti prosessin

Sekajätteeseen kuulumaton jäte voi aiheuttaa kiusallisia tukoksia voimalaitoksessa. Esimerkiksi viime yönä prosessi jumiutui sekajätteen sekaan joutuneen peltikaton vuoksi. Toinen polttokattila jouduttiin sammuttamaan, ja sen sytyttämistä odoteltiin vielä päivällä.

Jätevoimalat ovat keränneet osakseen myös kritiikkiä. Tänään jätevoimaloiden käyttöönottoa kritisoi Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra, jonka mukaan jättivoimala on väärä viesti ja osoittaa pelkästään sen, että Suomessa syntyy jätettä yhä aivan liikaa. Sitran mukaan parempi ratkaisu oli kiertotalous.

Vantaan Energia kiistää, että jätevoimaloilla olisi negatiivisia vaikutuksia kierrättämiseen.

– Jos otetaan vertailu tuonne Eurooppaan, niin kaikista edistyksellisimmissä kierrätysmaissa on paljon jätevoimaloita. Sen sijaan niissä Euroopan maissa, joissa kierrätys on lapsenkengissään, viedään jätettä enemmän kaatopaikalle, Laukkanen huomauttaa.

Jätevoimalan käyttöönotto alentaa myös kaukolämmön hintaa, mikä Vantaalla huomattiin jo kesällä. Laukkasen mukaan hintoja on luvattu alentaa taas syksyllä.

Lue myös:

    Uusimmat