Mainos

Seitsemännen portaan enkeli -romaanista näytelmä

Hämeenlinnan Teatterin ohjaaja Hannu Matti Tyhtilä on vielä vähän ihmeissään siitä, että todellakin sai oikeudet teatteriversioon amerikanirlantilaisen Pulitzer-palkinnonkin saaneen Frank McCourtinSeitsemännen portaan enkeli -romaaniin.

-Netistä ja kirjeenvaihdosta perikunnan kanssa ei ole käynyt ilmi, että joku muu olisi maailmalla dramatisoinut tämän omaelämäkerrallisen teoksen, kertoo Tyhtilä, joka lupaa kantaesitykseen paljon irlantilaista musiikkia.

Seitsemännen portaan enkelin pohjalta on kuitenkin tehty vuonna 2000 elokuva, jonka ohjasi Alan Parker.

Romaani oli maailmanmenestys ja se sai kaikki mahdolliset palkinnot -tosiaan Pulitzerinkin. Se pohjautuu Frank McCourtin surkeaan lapsuuteen sateisessa Limerickissä Irlannissa. Vaikka aiheena on lohduton köyhyys, romaani on ironinen ja hauska.

Isä Malachy ryyppäsi ruokarahat ja herätti kapakasta tullessaan lapset laulamaan isänmaallisia lauluja. Kännipäissäänkään isä ei ollut väkivaltainen, vaan päinvastoin herkkä ja melankolinen. Äiti Angela yritti ruokkia perhettä mahdollisuuksiensa mukaan, mutta lapset olivat niin nälkäisiä, että he nuolivat isän kapakkareissuilta tuomien fish and chips -annosten kääreitäkin. Muutakaan ei ollut, ja isä oli jo syönyt kalan ja ranskalaiset.

Irlantilainen katolinen lapsuus oli kurja, mutta Frank selviytyi ja palasi Amerikkaan. Myöhemmistä vaiheistaan hän kertoi kirjoissaan Amerikan ihmemaassa ja Liitupölyä. McCourt vieraili Suomessakin ja ihastutti lukijoitaan huumorintajullaan ja syvällä elämän ymmärryksellään.

Seitsemännen portaan enkeli teki kuuluisan paitsi McCourtista myös Limerickin kaupungista. Ennen turistit kiersivät sen kaukaa, mutta nyt sinne virtaa matkailijoita joka puolelta maailmaa.

Frank McCourt kuoli vuonna 2009.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.