Mainos

Seitsemän pidätettyä sai syytteen Dianan onnettomuudesta

Kuusi valokuvaajaa ja yksi kuvatoimiston moottoripyörälähetti saivat eilen syytteen prinsessa Dianan kuolonkolarin johdosta. Heitä syytetään kuolemantuottamuksen lisäksi uhrien auttamisen laiminlyömisestä. Kuvaajat kiistävät syyllisyytensä prinsessa Dianan kuolemaan. Seitsikko päästettiin syytteen nostamisen jälkeen vapaalle jalalle.

Seitsemän sunnuntaisen turman jälkeen pidätetyn kuvaajan kuulustelut aloitettiin tänään. Heitä uhkaa ankarimmillaan viiden vuoden vankeustuomio ja satojentuhansien frangien sakot.

Ranskan oikeuskäytännön mukaan epäillyt eivät silti välttämättä joudu oikeuteen, vaikka syytteet nostetaankin. Tuomari päättää viikkoja, toisinaan vuosiakin kestävän esitutkinnan jälkeen, järjestetäänkö oikeudenkäynti vai ei. Ja vaikka syytetyt tuomittaisiin alioikeudessa, tuomiosta voi valittaa ylempiin oikeusasteisiin.

Yksi kuvaajista, Jacques Langevin, tuli tunnetuksi kuvista, jotka hän otti Pekingin Taivaallisen rauhan aukion verilöylystä vuonna 1989. Langevinin työnantajan, kuvatoimisto Sygman johtaja Hubert Henrotte puolusti tiistaina kuvaajaansa ja vakuutti, ettei Langevin ole koskaan ollut sensaatiokuvia jahtaava paparazzi. Hän saapui Henrotten mukaan onnettomuuspaikalle seitsemän minuutin kuluttua turmasta, jolloin poliisi oli jo paikalla.

Ranskan poliisi pidätti kaikkiaan seitsemän kuvaajaa onnettomuuden jälkeen. Joidenkin arvioiden mukaan toinen mokoma kuvaajia ennätti paeta paikalta.

Mahdollisena avaintodistajana pidetty Dianan henkivartija ei pysty vielä moneen viikkoon antamaan lausuntoa poliisille. Henkivartija Trevor Rees-Jones loukkaantui onnettomuudessa vakavasti.

Ranskalainen paparazzi-kuvaaja, joka oli seurannut prinsessa Dianaa ja egpytiläistä Dodi Al Fayedia kuljettanutta autoa, myönsi eilen saksalaisen tv-aseman haastattelussa, ettei hän auttanut turman uhreja vaan keskittyi kuvaamaan tapahtumia.
-Painoin kuin sokissa kameran laukaisijaa...En auttanut...Sitten lähdin pois, kuvaaja kertoi.

Hänen mukaansa kuvaajat olivat kuitenkin jo käytännössä luopuneet jahdista ja jääneet autosta parisataa metriä, kun auto kaarsi tunneliin.
-Kun kuulimme pamauksen, luulimme ensin, että oli sattunut pommi-isku. Tunneli oli kuin verilöylyn jäljiltä, paparazzi kuvaili.

Turmassa kuolleen Dianan miesystävän Dodi Al Fayedin isän edustajan mukaan yksi valokuvaajista oli yrittänyt nopealla moottoripyörällään hidastaa Dianaa kuljettavaa autoa ajamalla sen ohi ja eteen. Dodi Al Fayed ja auton kuljettaja kuolivat heti, kun auto törmäsi ensin pilariin ja iskeytyi sen jälkeen tunnelin seinään varhain sunnuntaina. Pahoin loukkaantunut Diana menehtyi sairaalassa aamuyöllä elvytysyrityksistä huolimatta.

Prinsessa Dianan kuolonkolari on nostanut keskusteluun myös turvavyöt. Tiettävästi kukaan kuolleista ei käyttänyt turvavöitä, mutta ainoa henkiinjäänyt eli prinsessa Dianan henkivartija oli ilmeisesti niissä kiinni. Uutistoimistojen haastattelemat asiantuntijat arvelevat, että onnettomuudesta olisi joku muukin ehkä voinut selvitä hengissä, vaikka prinsessa Dianaa kuljettaneen auton törmäys oli raju. Vaikka henkivartijalla oli suojanaan sekä turvatyyny että turvavyöt, hänkin loukkaantui vakavasti.

Syytökset kohdistuvat nyt ajajaan

Kohukuvia jahtaaviin paparazzeihin kohdistunut raivo laantui hieman heti kun kävi ilmi, että turma-autoa ajanut Ritz-hotellin turvamies oli ollut törkeässä humalatilassa. Hänen verensä alkoholipitoisuus oli 1,75 promillea, kun rattijuopumuksen raja on Ranskassa 0,5 promillea.

Oikeuslähteistä kerrottiin eilen, että autoa kuljettanut 41-vuotias Henri Paul oli tokaissut kuvaajille ennen lähtöä Ritz-hotellista, että näiden olisi "turha yrittää saada autoa kiinni".

Tieto kuljettajan humalatilasta järkytti niitä tuhansia ihmisiä, jotka jonottivat kuninkaallisten palatsien edustalla päästäkseen kirjoittamaan nimensä surunvalittelukirjoihin. Buckinghamin ja St. Jamesin palatsien sekä prinsessaan Lontoon-kodin, Kensingtonin palatsin, porteille on laskettu kymmeniätuhansia kukkakimppuja, kortteja ja lahjoja. Ennennäkemättömän laajaan surujuhlaan osallistui muun muassa kokonaisia koululaisluokkia, pikkulapsia, kodittomia ja aids-potilaita.

Sukulainen: Pari aikoi naimisiin

Yksi Dodi Al Fayedin sukulaisista, Hussein Yassin, kertoi eilen, että Dodi ja Diana olivat aikeissa solmia avioliiton. Yassinin mukaan Dodi oli kertonut hänelle lauantaina - vain muutamia tunteja ennen onnettomuutta - että hän ja Diana olivat syvästi rakastuneita ja olivat päättäneet avioitua.

Diana siunataan Westminster Abbeyssä ensi lauantaina. Kello 13 Suomen aikaa alkaviin hautajaisiin osallistuu parituhatta kutsuvierasta. Tilaisuuteen odotetaan kymmeniä kuninkaallisia, valtionpäämiehiä ja pääministereitä, vaikka kyse ei olekaan valtiollisista hautajaisista.

Satojen miljoonien ihmisten odotetaan seuraavan hautajaisia televisiosta, ja noin miljoonan ihmisen uskotaan kokoontuvan Lontoon katujen varsille seuraamaan hautajaiskulkuetta. Siunaustilaisuuden jälkeen Diana lasketaan haudan lepoon Spencerien sukuhautaan Althorpiin Keski-Englantiin.
(STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.