Seitsemän huumepoliisia - osa 2

Huumepoliisien jutusta tihkuu tietoa monesta suunnasta. Tosin vain tihkuu. 

Lähteiden mukaan juttu on lähtenyt liikkeelle Jokiniemestä eli keskusrikospoliisista, jossa on jo viime keväänä koottu tietoja Helsingin huumepoliisin toimintatavoista. Keskeisenä ongelmana on ollut se, miten huumepoliisi on käyttänyt tiedottajiaan eli vasikoitaan.

Siitä ei - vielä - tiedetä onko krp:n epäilyjen taustalla esimerkiksi se, että jonkun rosvon ja huumepoliisin keskustelu on tallentunut puhelinkuuntelussa tai onko huumepoliiseja nähty rikollisten seurassa. Vai jotain muuta?

Huumepoliiseihin kohdistuvien rikosepäilyjen sisällöstä ei siis ole selvyyttä.

Krp:stä nämä epäilyt ovat sitten siirtyneet sisäministeriöön, jossa on aloitettu laillisuusvalvontatarkastus. Mikä tämä tällainen tarkastus on? Tässä linkki sm:n määräykseen laillisuusvalvonnasta.

Tässä laillisuusvalvonnassa on sitten puhutettu eri tahoja ja useita poliiseja. Helsingin huumepoliiseja ei ole kuitenkaan kuultu. Ilmeisesti selvitys on lopulta ollut laajempikin ja käsittänyt muitakin huumerikosyksiköitä. 

Jonkinlaista ristiriitaa tuohon määräykseenkin löytyy, koska määräyksen mukaan "tarkastuksen kohteena olevalle yksikölle ja tarvittaessa yksittäiselle virkamiehelle on annettava mahdollisuus lausua käsityksensä kertomuksesta tai muistiosta ilmenevistä seikoista sen luonnosvaiheessa ennen tarkastuksen päättämistä." 

Ainakaan Helsingin huumepoliisien kertoman mukaan heille ei ole annettu mahdollisuutta lausua käsitystään kertomuksesta. 

Tosin tutkinnalliset syyt voivat olla hyvä peruste olla kysymättä epäillyiltä etukäteen.

Keskeisintä tässä ovat tietysti itse epäilyt ja se mistä on oikeasti kyse, eikä se mistä tiedot ovat.

Mutta silti vielä yksi erikoisuus: Jutun tutkintaa johtava Ari-Pekka Koivisto on ilmoittanut kokoavansa tutkintaryhmään poliisit Espoon, Vantaan ja Lahden poliisista sekä keskusrikospoliisista. 

Tuo krp:n 1-2:n poliisimiehen valinta kuulostaa kummalliselta kahdesta syystä:

1) jos epäilyt ovat kerran lähtöisin krp:stä, niin miksi krp on tutkinnassa mukana

2) kaksi epäillyistä - nyt ulkomailla olevat poliisiyhdysmiehet - ovat virallisesti tällä hetkellä krp:n alaisuudessa

On hyvä, että asia selvitetään, mutta tutkinnan on paitsi oltava puolueetonta niin myös näytettävä puolueettomalta.

Lue myös:

    Uusimmat