Mainos

Seismologi: Tyynellämerellä käynnissä järistyspiikki

Rajut jälkijäristykset ovat tänäänkin tärisyttäneet Samoan ja Tongan saarivaltioita Tyynellämerellä. Samoin Indonesian seudulla on järissyt keskiviikon jälkeen useasti. Järistysten uhrimäärä, kuolleet ja kadonneet, lasketaan jo tuhansissa.

Seismologi Matti Tarvainen seismologian laitokselta rauhoittelee, että kyseessä ovat normaalit järistykset, eikä mistään suuremmasta laattojen liikkumisessa tapahtuvasta muutoksesta ole välttämättä kyse.

- Tyynenmeren alue tunnetaan tulikehän nimellä, mikä johtuu siitä, että alueella on valtavan kokoinen Tyynenmeren laatta. Sen ympäristössä on lukuisia pienempiä laattoja, jotka ovat keskenään liikkeessä. Tällaisella alueella tapahtuu runsaasti maanjäristyksiä.

Tarvainen kertoo, että tulikehän alueella tapahtuu 90 prosenttia maapallon maanjäristyksistä.

- Tällä hetkellä siellä on aktiivinen jakso menossa, ja poikkeuksellisen paljon siellä on isoja järistyksiä ollut. En kuitenkaan menisi sanomaan, että se mitään katastrofaalista vielä olisi. Tällä hetkellä on menossa sellainen ajanjakso, jolloin siellä tapahtuu isoja järistyksiä. Tämä ajanjakso saattaa nousta tilastollisena piikkinä esille.

Tulikehä on kymmeniätuhansia kilometrejä pitkä rengas, ja kehällä tapahtuu maanjäristyksiä jatkuvasti. Tarvaisen mukaan tulevia järistyksiä on vaikea ennustaa.

- Ennustamalla näihin järistyksiin ei voi varautua, sillä ennustukset eivät ole koskaan niin tarkkoja. Parasta onkin varautua järistyksen jälkiseurauksiin ja siitä selviämiseen. Terve kansalaisvalppaus on paikallaan järistyksen kohdallakin, Tarvainen korostaa.

Lue myös:

(2.10.09)

(1.10.09)

Katso Aino Huilajan juttu (Kymmenen uutiset 2.10.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.