Mainos

Valelääkäri opiskelee lääketiedettä Oulussa: "Hän ei ole valeopiskelija"

Pirkanmaalla valelääkärinä toiminut mies opiskelee Oulun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Yliopisto vahvisti STT:lle, että mies opiskelee Suomessa vaihto-oppilaana tämän lukuvuoden ajan.  

Tiedekunnan dekaani Kyösti Oikarinen kertoo, että miehen tausta selvisi yliopistolle viime viikolla.  

- Hän ei ole valeopiskelija, vaan hänellä on aidosti opiskelupaikka Romaniassa. Se on tarkastettu.  

Oikarisen mukaan mies suorittaa lähinnä luentotyyppisiä ja prekliinisiä opintoja, kuten fysiologiaa ja anatomiaa. Hänellä ei ole oikeutta tehdä kliinisen lääketieteen opintoja, sillä hän on alkuvaiheen opiskelija Romaniassa.  

- Meidän avullamme hän ei pääse kovin pitkälle, mutta on mahdollista, että hän tekee tutkinnon loppuun Romaniassa.  

Valelääkärinä toiminut mies on tuomittu muun muassa törkeistä petoksista ja luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta. Miehen opiskelusta Suomessa kertoi ensimmäisenä Seiska verkkosivuillaan.  

Ei ennakkotapauksia  

Terveydenhuoltoalan ammattioikeuksia valvovan Valviran mukaan on vaikea arvioida, olisiko Pirkanmaan valelääkärillä mahdollisuuksia saada valmistuttuaan oikeus harjoittaa lääkärin ammattia Suomessa.  

- Suomen oikeuskäytännön mukaan rikoksesta määrätyn rangaistuksen suorittaminen sovittaa rikoksen. Mikäli kyseinen henkilö hakisi ammatilleen laillistamista, tuomio ja rikokseen liittyvät tekijät varmasti huomioitaisiin hakuprosessissa. Kategorisesti tuomio ei kuitenkaan estä laillistamista, sanoo ryhmäpäällikkö, lääkintöneuvos Markus Henriksson Valviran terveydenhuollon valvontaosastolta.  

Valviran lupaosaston ryhmäpäällikön, esittelijäneuvos Maarit Mikkosen mukaan hakuprosessissa painaisi luultavasti se, että tuomittu on terveydenhuollon ammattilainen. Valelääkärinä toimineella miehellä on sairaanhoitajan koulutus.  

- Lopputulosta on kuitenkin mahdotonta arvioida etukäteen. Tällaisia tapauksia ei Luojan kiitos ole ollut aikaisemmin.  

Valviralla ei ole toimivaltaa valvoa lääketieteen opiskelua, vaan päätöksen opiskeluoikeuden peruuttamisesta tekee yliopisto. Oulun yliopiston lakimiehen Jarmo Leinosen mukaan peruuttaminen voisi olla mahdollista, jos opiskelija on tuomittu lainvoimaisella tuomiolla tietyistä vakavista rikoksista. Näitä ovat muun muassa seksuaalirikokset ja törkeät väkivaltarikokset.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.