Seela Sella, 87, joutui vihamielisen ryöpytyksen kohteeksi, kun sota Gazassa puhkesi – "Olen kohdannut rumaa puhetta"

Seela Sella, 87, joutui ikävän ryöpytyksen kohteeksi, kun sota Gazassa puhkesi – ”Olen kohdannut rumaa puhetta” 5:55
Seela Sella kertoo MTV Uutisten haastattelussa, miten vihamielistä palautetta hän on saanut odottamattomilta tahoilta.

Rakastettu näyttelijä Seela Sella kertoo MTV Uutisille, millaisen ikävän palautevyöryn kohteeksi hän joutui juutalaistaustansa vuoksi Gazan sodan alkaessa. Aihe on hänelle ajankohtainen pian myös teatterilavalla.

Suomalaisten rakastama Seela Sella, 87, kertoo joutuneensa viime kuukausina varsin vihamielisen ryöpytyksen kohteeksi oman uskontonsa vuoksi.

Kun palestiinalainen terroristijärjestö Hamas teki terrori-iskun Gazan kaistalta Israelin puolelle 7. lokakuuta 2023, siitä puhjennut sota nostatti tunteet pintaan myös monien suomalaisten keskuudessa.

Seela Sella joutui erittäin ikävän palautteen kohteeksi.

– Tällä hetkellä juutalaisuuteni näkyy Gaza-Israel -sodan vuoksi ihan hirveänä juutalaisvihana, joka ryöpsähti sellaisilta tahoilta, mitä en olisi voinut kuvitellakaan, Seela Sella kertoo MTV Uutisten haastattelussa.

– Olen kohdannut rumaa puhetta. Näiltä tahoilta on tullut erittäin vahvaa, negatiivista tunnetta, vaikkei sen taustalla ole välttämättä edes paljoa tietoa.

Miehen uskosta löytyi samaistumispinta

Sella kuvailee Palestiinan ja Israelin tilannetta hyvin monimutkaiseksi, joka juontaa juurensa aina Israelin valtion syntyyn vuoteen 1948.

– Meidän täällä länsimaissa on hyvin vaikea ymmärtää sitä koko tilannetta, ja tämä on tunneasia. Jo se, että sanot sanan Israel, herättää ihmisissä heti tunnereaktion joko puolesta tai vastaan. Sellaista rauhallista keskustelua ei juurikaan ole.

Sella kääntyi juutalaisuuteen nyt jo edesmenneen miehensä Elis Sellan vuoksi, sillä tämä oli suomenjuutalainen.

– Otin juutalaisuuden omaksi uskonnokseni vuonna 1969, mutta prosessi alkoi jo paljon aiemmin siinä vaiheessa, kun tutustuin Elikseen. Hän kertoi heidän uskonnostaan ja tavoistaan ja huomasin, että nyt lähestytään sellaisia asioita, että noin minäkin ajattelen uskonnosta.

Hänelle juutalaisuudessa on kyse ennen kaikkea ajattelutavasta.

– Olen sieltä 60-luvulta saakka pyörinyt näiden asioiden ympärillä ja näissä ongelmissa – ja korostan, filosofiassa. Tämä on enemmän filosofia kuin uskonto, ja tässä ratkaistaan asioita järjellä, Sella sanoo ja jatkaa hetken pohdittuaan:

– Ja kuitenkin toimin itse tunteella koko ajan, hän hymähtää.

Huoli Israelissa asuvasta lapsenlapsesta

Seela Sella on seurannut Gazan ja Israelin tilannetta surullisin mielin.

– Poikani asuu Israelissa – on asunut lähes koko ikänsä – ja tekee nykyään vapaaehtoistyötä. Keskimmäinen lapsenlapseni pääsi juuri armeijasta ja on armeijan palveluksessa. Tilanne siellä on hankala. Koko Israelin sisäpolitiikka on sekaisin.

Huoli on kova paitsi oman pojanpojan, myös laajemmin koko alueen tilanteesta.

– Se vaikuttaa meidän kaikkien jokapäiväiseen elämään.

Juutalaisuus esillä teatterilavalla

Seela Sella näyttelee toista pääroolia huhtikuussa ensi-iltansa saavassa Kansallisteatterin Eichmann ‒ mistä yö alkaa -näytelmässä, joka kertoo natsi-Saksan juutalaisvihamielisestä Otto Adolf Eichmannista ja saksalaisfilosofi Hannah Arendtista, joka tutki pahuutta, valtaa, auktoriteettia ja totalitarismia.

Näytelmä pohtii natsismin syntyä ja sen hallitsematonta kasvua sekä pahuutta ja vastuuta. SS-everstiluutnantti Eichmannia pidetään holokaustin toteutuksen organisoijana.

Seela Sella on näytellyt Kansallisteatterissa ensi kertaa jo 1950-luvulla. Hänen viimeaikaisia roolitöitään Kansallisteatterissa ovat olleet Hitler ja Blondi, Tippukivitapaus, Tyttö, joka käveli sekä Tabu

Maamme rakastetuimpiin näyttelijöihin lukeutuva Sella on tehnyt mittavan uransa aikana lukemattomia teatteri- elokuva- ja tv-rooleja, kuunnelmia ja poikkitaiteellisia teoksia. 

Katso Seela Sellan haastattelu viime kuukausien tapahtumista yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat