Sean Connery Mannerheimiksi?

Elokuvaohjaaja Renny Harlinilla on mielessään sopivat tyypit nuoreksi ja vanhaksi Mannerheimiksi marsalkasta valmistelemansa suurelokuvan pääosiin. Jo ulkonäkönsä puolesta brittinäyttelijä Jude Law sopisi nuoreksi ja itsensä Sean Connery vanhaksi charmööriksi.

Harlin kuitenkin korostaa jossittelevansa. Ensin on saatava käsikirjoitus valmiiksi, vasta sen jälkeen alkaa näyttelijöiden pyydystys. Siihen vierähtänee vuosi.

-Mutta kun käsikirjoitus saadaan toimivaksi, uskon että näyttelijät löytyvät helposti. He esittävät mielellään elämää suurempia henkilöitä, ja kun tässä vielä on todellisesta ihmisestä kysymys, niin varmasti moni lähtee rivakasti mukaan. Sitä en pidä ongelmana. Ja kun tarpeeksi kuuluisat näyttelijät on saatu, rahoituskin sujuu joutuisasti, Harlin visioi optimistisesti.

Ohjaaja piipahti Suomessa tapaamassa Tampereen teatterin johtajaa Heikki Vihistä, joka viimeistelee elokuvan suomenkielistä, Harlinin mukaan toistaiseksi aivan liian pitkää käsikirjoitusta. Sen jälkeen tarina on vielä käännettävä englanniksi.

-Tämän kokoluokan hankkeet edistyvät verkkaisesti, draaman kaaren rakentaminen kenen tahansa elämästä on suuri haaste, Harlin toppuuttelee autossa matkalla kohti Helsinki-Vantaan lentoasemaa. Hän on painiskellut hankkeen kimpussa jo muutaman vuoden.

Elokuva kuitenkin nytkähti taas askeleen eteenpäin, kun Harlin sai kunnian tavata jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin. Kenraali antoi hänelle ja Vihiselle kullanarvoisia vinkkejä marsalkan persoonasta.

-Ehrnrooth painotti, että marsalkka oli hyvin huumorintajuinen mies, joka tykkäsi laskea leikkiä eikä sellainen vakava, pelottava ja tärkeä johtaja kuin häntä toisinaan kuvataan. Vaikka hänellä tietenkin olivat myös ne ominaisuudet. Se on elokuvalle parempi lähtökohta. Myös hänen puhetyylinsä elävöityi mielessäni.

Harlin ennakoi elokuvan budjetiksi noin 60 miljoonaa dollaria. Sen pienemmillä summilla ei historiallista epookkia kannata kansainvälisillä kentillä lähteä tekemään. Joukko- ja sotakohtausten on oltava näyttäviä.

Ohjaaja paljastaa elokuvan keskittyvän Suomen kannalta keskeisimpiin tapahtumiin Mannerheimin elämässä, muun muassa vapaussotaan ja talvisotaan. Hänen haaveensa maailmalla on alusta asti ollut päästä kertomaan miljoonille silmäpareille jotain meistä suomalaisista.

Elokuva kuvataan valtaosin Suomessa, mutta jonkin verran myös Pietarissa, Puolassa ja Sveitsissä. Myös suomalaisnäyttelijöille on rooleja luvassa.

Harlinin tukiryhmään kuuluu Vihisen lisäksi Mannerheim-yhdistyksen edustaja, kenraaliluutnantti Ermei Kanninen. Myös suomalainen tuotantoyhtiö Solar Films on ollut alusta asti mukana.

Lue myös:

    Uusimmat