Mainos

Se sikailee sittenkin?

Oma maa mansikka, muu maa hapan marja? No, ainakaan ulkomaalaisten käytöstavat eivät tunnu meille suomalaisille aina maistuvan.

MTV3 Uutisten nettikysymyksessä nimittäin tiedusteltiin, käyttäytyvätkö ulkomaalaiset Suomessa huonosti — ja tuomio oli tyrmäävä. Yli 65 prosenttia nettikysymykseen vastanneista oli sitä mieltä, että ulkomaalaisten käytöstavoissa on parantamisen varaa.

Vaikka käytöksestä valitettiinkin, harva kuitenkaan leimasi kaikkia ulkomaalaisia suoraan ongelmatapauksiksi.

– Suurin osa käyttäytyy kuten pitääkin: maassa maan tavalla. Aina vaan on niitä muutamia, jotka ottavat omat oikeudet välittämättä meidän laeista, säännöistä tai tavoista, eräs vastaaja totesi.

Hän nostikin esimerkiksi kohua herättäneet, luvatta mökkirantaan majoittuneet turistit.

– Esimerkiksi nyt otsikoissa olleet saksalaiset leiriytyjät olivat huonosti käyttäytyviä ja röyhkeitä turisteja. Ei pidä kuitenkaan yleistää. Ihmetystä aiheuttaa poliisin lepsu suhtautuminen asiaan.

Myös suomalainen rellestää ulkomailla

Moni ulkomaalaisten huonoa käytöstä valittanut vastaaja nosti perusteluissaan esille muun muassa kerjäämisongelman sekä rikokset.

– EU:n mukanaan tuoma rikollisten vapaa liikkuvuus on tuonut maahamme rikosturismin: Suomeen tullaan Romaniasta, Bulgariasta, Liettuasta ja Latviasta ainoana tarkoituksena tehdä omaisuusrikoksia ja paeta saaliin kanssa. Tälle on saatava stoppi.

Osa muistutti kuitenkin, että eivät suomalaiset välttämättä häviä huonoissa käytöstavoissa yhtään ulkomaalaisille.

– Kyllä ulkomaalaiset käyttävät huonosti Suomessa, mutta eivät suomalaisetkaan käyttäydy sen paremmin. Esimerkiksi parkkeeraavat autot mihin huvittaa kun mennään marjaan, vaikka pitäisi olla maanomistajan lupa.

– Niin suomalaisissa kuin turisteissakin on joitakin öykkäreitä. Ei pidä yleistää.

Jotkut vastaajista näkivät, että myös osalla suomalaisista on tapana rellestää ulkomaille päästessään.

– Kaikkien maiden kansalaisissa on pääosa hyvin käyttäytyviä ja pienempi osa huonosti käyttäytyviä. Olen paljon matkustelleena nähnyt ulkomailla tosi usein huonosti käyttäytyviä suomalaisia, mutta harvemmin Suomessa vastaavanlaisesti esiintyviä ulkomaalaisia.

”Suomalainen soittaa heti poliisille”

Noin 35 prosenttia vastaajista oli kuitenkin sitä mieltä, ettei ulkomaalaisten käytöstavoissa ole valittamista. Moni totesi, että ongelmia saattaa aiheuttaa lähinnä se, että tavat ja tottumukset ovat niin erilaisia eri maissa.

– Näen ulkomailla liikkuessani samassa mitassa huonoa käytöstä kuin Suomessa. Kotimaassa huomio kiinnittyy helpommin äänekkyyteen ja metakkaan, joka monissa paikoissa on aivan normaalia, ei niinkään huonoa käytöstä.

Osa näki taas ongelmana suomalaisten asenteen.

– Me suomalaiset olemme itsekeskeisiä ja emme kyllä ole valmiita antamaan yhtään mitään kenellekään. Ulkomailla ihmiset ovat hyvin ystävällisiä suomalaisille. He ovat vieraanvaraisia ja auttavaisia, eräs vastaaja toteaa.

Samainen vastaaja näki, että mökkisaaressa majoittuneista saksalaisturisteista nousi kohu kenties turhaan.

– Nämä saareen menneet saksalaiset olivat perheellisiä, pieniä lapsia mukana, he olivat seikkailemassa kanooteillaan ja ajattelivat leiriytyä ajattelemattomasti suomalaisen omistamalle saarelle. Tekivätkö he hallaa kenellekään? Eivät varmaan. Tahtoivat antaa lapsille elämyksen. He eivät ymmärtäneet, että noin ei voi toimia täällä. Ikävä asia kaikille osapuolille. Mutta suomalainenhan tietysti soittaa heti poliisille.

MTV3 Uutisten nettikysymykseen vastasi hieman alle 900 henkilöä. Katso koko tulos ja lue lisää perusteluita täältä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.