Mainos

Se oli sitten siinä: Ei enää lämpöä ennen seuraavaa kesää – kolea jakso kestänyt jo viisi kuukautta

Kulunut kesä on saattanut tuntua kolealta ja sitä se on ollutkin tilastojen valossa. MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas kertoo, että viimeksi 30 vuotta sitten Suomessa on ollut vielä pidempi kolea ajanjakso kuin kuluneena suvena.

Hellepäivät ovat olleet tänä kesänä harvassa. Tämä seikka nousee esiin myös vuodesta 1961 alkaen kerätyn vertailukelpoisen säädatan valossa. Viimeksi vuonna 1987 on ollut vielä pidempi ajanjakso, jolloin sää on ollut koleampaa.

Nyt lämpötilat ovat pysytelleet huhtikuusta saakka alle keskiarvojen. MTV Uutisten meteorologin Markus Mäntykannaksen mukaan elokuun tilastoja ei ole vielä julkistettu, mutta alustavasti näyttää siltä, että myös elokuu jää tavanomaista viileämmäksi.

Tämä tarkoittaisi viiden kuukauden katkeamatonta tavanomaista viileämpää ajanjaksoa suureen osaan maata.

Historiallista koleutta

30 vuotta sitten tavanomaista viileämpi ajanjakso jatkui vieläkin pidempään - aina joulukuusta 1986 vuoden 1987 syyskuuhun saakka.

Nyt pitkän aikavälin, ECMWF:n laatima ennuste kuukaudeksi eteenpäin näyttää Mäntykannaksen mukaan siltä, että syksy on toden teolla saapumassa Suomeen.

– Helteitä ei ainakaan ole ennen seuraavaa kesää tulossa. Tavanomaista kylmempään suuntaan näkyy olevan poikkeama ainakin syyskuun puoliväliin saakka.

Mäntykannas lisää, että tämän perusteella vaikuttaisi siltä, että jo huhtikuussa alkanut tavanomaista viileämpi putki jatkuu jatkumistaan.

– Näillä näkymin syksy saattaisi alkaakin tavanomaista aikaisemmin suuressa osassa maata.

Niin sanottu terminen syksy eli aika jolloin vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi alle 10 asteeseen, saattaa olla jo lähellä Lapissa.

Mäntykannas kertoo, että terminen syksy saapuu etelään vasta syyskuun loppupäivinä, mutta kuukauden pitkän aikavälin ennusteen mukaan lämpötila voi etelässä laskea jo aiemmin alle tämän rajan.

Sademäärien puolesta sen sijaan ei pitäisi seuraavan kuukauden aikana olla luvassa suuria poikkeamia. Tyypilliset syyssateet tuulineen ovat siis saapumassa Suomeen kuten on syksyisin tapana.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.