SDP valmistelee leikkauslistaa vaaleihin - katso mihin ei kosketa

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne lupaa puolueelta konkreettisen säästölistan vielä ennen eduskuntavaaleja. Puoluehallituksessa puhunut Rinne tosin keskittyi tässä vaiheessa luettelemaan ketä ja mitä säästöt eivät koske.

Rinteen mukaan hyvinvointipalvelut rajataan säästöjen ulkopuolelle eli säästöt tiristetään etuuksista.

– Hyvinvointivaltion kivijalasta terveydestä, koulutuksesta, tasa-arvosta ei voida enää ottaa ilman, että menetämme enemmän kuin saamme.

Puheenjohtaja luetteli myös listan työntekijäryhmistä, joita ei oteta SDP:n leikkauslistalle.

– Me emme voi maksattaa sopeuttamistoimia julkisen sektorin naisilla, sairaanhoitajilla, opettajilla, sosiaalityöntekijöillä ja kuntien keittäjillä. Emme voi pistää laskua maksettavaksi myöskään tehtaitten ihmisille tai palvelusektorin pienipalkkaisille myyjille.

Rinteen mukaan suurituloisten on kannettava enemmän vastuuta. Puolue näyttää siis päätyvän esittämään suurituloisten verotuksen kiristämistä. Rinne tarjoutui mukaan säästötalkoisiin.

– Palkkani on reilut 9500 euroa, ja olen valmis maksamaan lisää veroja siitä, että saamme yhteiskunnan palvelut toimimaan ja saamme pidettyä jokaisen ihmisen mukana. Uskon, että kaikki ovat tämän pöydän ympärillä valmiita siihen.

SDP:n  sopeutus- ja säästölistojen valmistelu seuraaviksi vuosiksi on vielä kesken, eikä Rinne halunnut paljastaa, minkä summan pohjalta työtä tehdään.

– On meillä valmistelussa taustasumma, jota en kerro. Ei se ainakaan miljoonilla mene.

Rinteen mukaan puolue ei haluaisi tehdä sopeuttamis- ja leikkauslistoja, mutta niitä ei voida myöskään välttää tässä taloustilanteessa.

Rinne ihmetteli puheessaan myös julkista keskustelua, jossa leikkauslistat ovat saaneet liian suuren merkityksen.

– Leikkauslistojen esittelyssä on havaittu machoilua.

Puolue on valmis myös keskustelemaan työmarkkinoiden joustoista tietyin reunaehdoin. Rinteen mukaan puolue olisi valmis helpottamaan ensimmäisen työntekijän palkkausta, paikallista sopimista  ja työaikajoustoja, jos ne auttavat työhönpääsyä ja työssä jaksamista.

– Samalla on kuitenkin kitkettävä työmarkkinoiden epäterveimpiä käytäntöjä, kuten nollasopimuksia ja alipalkkausta, Rinne linjaa. 

Lue myös:

    Uusimmat