SDP vaatii häirinnästä eduskuntakeskustelua –"Kansanedustajat eivät voi vaieta"

Suurin oppositiopuolue SDP vaatii, että eduskunnan suuressa salissa pitää järjestää keskustelu seksuaalisesta häirinnästä.

– Kun koko Suomi puhuu asiasta, kansanedustajat ja eduskunta eivät voi vaieta siitä, sanoo SDP:n kansanedustaja, presidenttiehdokas Tuula Haatainen.

Sosiaalisesta mediasta liikkeelle lähtenyt #metoo-kampanja on nostanut seksuaalisen häirinnän otsikoihin kotimaassa ja maailmalla, mutta Suomen politiikassa asia ei ole noussut puheenaiheiden kärkeen.

– Nyt on tullut aika, että poliittiset päättäjät ottavat asian esille ja alkavat tehdä töitä sen eteen, että seksuaalinen häirintä saadaan kitkettyä yhteiskunnastamme, SDP vaatii aloitteessaan.

Haatainen katsoo, että keskeisten poliitikkojen, kuten ministerien, kansanedustajien ja puolueiden puheenjohtajien pitää ottaa kantaa häirintää vastaan.

– Keskeinen asia tässä on se, että tehdään selväksi, että tämä ei ole oikein, vaan se on raukkamaista käyttäytymistä, jos toista painostetaan ja harrastetaan seksuaalista häirintää, sanoo Haatainen STT:lle.

Haataisen mukaan myös presidenttiehdokkaiden suunnalla aiheesta on oltu "hämmästyttävän hiljaa".

"Heikentää turvallisuudentunnetta"

SDP ehdottaa, että eduskunnan suuressa salissa järjestetään ajankohtaiskeskustelu seksuaalisesta häirinnästä. Keskustelualoitteeseen on jo saatu allekirjoittajia myös muista puolueista, Haatainen kertoo.

Demarien presidenttiehdokkaan mukaan kyse on suuresta rakenteellisesta tasa-arvo-ongelmasta, josta vaikeneminen pitää lopettaa.

– (Tällainen ilmiö) heikentää ihmisten turvallisuudentunnetta ja elämänlaatua sekä vaikeuttaa työssä toimimista ja opiskelua.

Haatainen heittää palloa seksuaalisen häirinnän kitkemisestä myös hallituspuolueille eli keskustalle, kokoomukselle ja sinisille.

– Hallituksen pitäisi miettiä toimenpiteitä, millä tavalla ja miten tästä jatketaan. 

Puhemiehet eivät jarruta 

Puhemiesneuvosto päättää, eteneekö ajankohtaiskeskustelu seksuaalisesta häirinnästä eduskunnan suureen saliin, ja jos etenee, missä vaiheessa.

Ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) katsoo Ylen mukaan, että häirintä on tärkeä, mutta ei eduskuntakeskusteluissa aivan uusi aihe.

– Teemasta on toki keskusteltukin kyselytunnilla ja joissakin istunnoissa. Jos sitten vielä tarvitaan muun muotoisia asian esilletuomisia eduskunnassa, niin mikäs siinä, Pekkarinen sanoo.

Toinen varapuhemies Arto Satonen (kok.) toteaa, että eduskunnan ajankohtaiskeskustelu "on mahdollista käydä" seksuaalisen häirinnän teemasta. Satonen kuitenkin yhdistäisi aiheen puoluetoverinsa, oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) johtamaan selvitystyöhön seksuaalirikosten rangaistusten kiristämisestä.

– Tämä teema liittyy mielestäni hyvin läheisesti aiheeseen, jos tällaiseen keskusteluun päädytään, Satonen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat