Mainos

SDP: Työperäistä maahanmuuttoa ei tarvita ensi vaalikaudella

Puolueet tekevät nyt kilvan maahanmuutto-ohjelmiaan, sillä aihe on yksi tulevien vaalien pääteemoista.

SDP on julkistanut puolue- ja eduskuntaryhmänsä kesäkokouksessa puolueen maahanmuuttopolitiikkaa koskevan raportin. SDP:n mielestä työperäiseen maahanmuuttoon ei ole tarvetta ensi vaalikaudella. Puolueen mielestä työt on annettava ensisijaisesti kotimaan työttömille.

Puheenjohtaja Jutta Urpilaisen mukaan puolueitten suhtautumisella maahanmuuttoon on eroja. Ääripäiksi hän laskee perussuomalaiset ja vihreät.

- Ääripäitä edustaa maasta pois ulkomaalaisvastainen linja ja toisaalta "ovet auki, silmät kiinni" -sinisilmäinen linja, Urpilainen selventää.

Kokoomus edustaa demarijohtajalle halpatyövoiman puolesta kampanjoivaa kylmää linjaa.

- Kokoomuksen ongelmien vähättelyn taustalla on halu puolustaa työnantajien pyrkimystä hyödyntää halpatyövoiman käyttöä.

Suomeen ei automaattisesti vanhoja ihmisiä

SDP haukkuu hallitusta poukkoilevasta maahanmuuttopolitiikasta, jota leimaa jälkijättöinen reagointi ja paniikki. Urpilainen ihmettelee hallituksen poukkoilua esimerkiksi niin kutsutun mummolain valmistelussa.

- Emme halua avata mitään automaattia, että ulkomailta voisi tulla laajassa määrin vanhoja ihmisiä.

Raportin mukaan työperäisen maahanmuuttopolitiikan on jatkossakin perustuttava aitoon työvoimatarpeeseen ja sen tulee olla hallittua. SDP:n mielestä työ- ja elinkeinotoimiston tulee selvittää, ettei työluvan myöntäminen kolmansista maista tulevalle henkilölle estä sopivan Suomessa asuvan henkilön työllistymistä.

- SDP katsoo, että meillä ei ole ensi vaalikaudella työperäiseen maahanmuuttoon tarvetta. Pitää ensin työllistää täällä olevat työttömät, Eero Heinäluoma sanoo.

Puolue muistuttaa, että tällä hetkellä Suomessa on noin 300 000 työtöntä ja siten lähivuosina Suomi ei tarvitse laajamittaista työperäistä maahanmuuttoa.

SDP esittää ohjelmassaan myös useita toimenpiteitä, joilla nyt rehottava harmaa talous ja ulkomaisen työvoiman väärinkäyttö saataisiin Suomessa hallintaan.

Sata ehdotusta toimenpiteiksi

SDP haluaa tuoreella maahanmuuttoraportillaan siirtää maahanmuuttokeskustelua konkreettisiin asioihin. Maahanmuuttotyöryhmän vetäjä Maarit Feldt-Ranta sanoo, että puolue esittää nyt sata toimenpide-ehdotusta ja se toivoo muiden puolueiden vastaavan.

- Minusta tämän raportin tärkein anti on, että mielikuvilla puhumisen sijaan voidaan nyt puhua todella asiaa ja pureutua tärkeisiin kysymyksiin. Nykyisen korkean työttömyyden oloissa ei ole järkevää, että meillä on 300 000 työtöntä. Myös monet maahanmuuttajat ovat työttöminä, niin ei ole järkevää, että me sen lisäksi vielä houkuttelemme tänne muualta ihmisiä, Feldt-Ranta toteaa.

Feldt-Ranta jatkaa, että SDP:n mielestä on väärä signaali houkutella maahan EU:n ulkopuolisiakin työntekijöitä, kun Suomella ei ole tarjota työtä edes omille tai EU:n kansalaisillekaan.

Pakolaisasioissa Feldt-Ranta haluaa säilyttää suomalaisen menettelyn.

- Suomi ottaa vuosittain 750 kiintiöpakolaista yhteistyössä YK:n kanssa. Meidän kantamme on se, että Suomi ottaa jatkossakin osansa kansainvälisestä vastuusta. Suomella on ihan hyvä maine pakolaisten vastaanotosta ja se on hyvä.

(MTV3)

Katso Matti Maunun juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.