Mainos

SDP tukee hallituksen puolustuspoliittista linjaa

Sosiaalidemokraattinen puolue tukee hallituksen linjaa, jonka mukaan EU:hun ei tulisi luoda mitään puolustuspoliittista ydintä. EU:n kehittämisestä alustivat ulkoministeri Erkki Tuomioja ja EU:n tulevaisuuskonventin jäsen Kimmo Kiljunen.

Viime aikoina on tulkittu, että puolueen puheenjohtajalla puhemies Paavo Lipposella ja Tuomiojalla olisi eri linja tässä asiassa. Tuomioja korosti puoluehallituksen kokouksen jälkeen, että asiasta oltiin hyvin yksimielisiä.
Lipponen selvensi asiaa Radiouutisten haastattelussa. Hän mainitsi, että jos jotkut haluavat mennä näissä asioissa muiden edelle, sen tulisi tapahtua EU:n rakenteiden sisällä. SDP ei hänen mukaansa toivo tällaista kehitystä.

-Suomen linja on, että pitäisi tehdä yhteistä politiikkaa, hän huomautti.

EU:ssa kuitenkin jotkut jäsenmaat näyttävät haluavan mennä muita pidemmälle. Lipposen mielestä tässä tilanteessa kyse on siitä, miten Suomen edut turvataan. Siksi ennalta ei pitäisi sulkea pois mitään mahdollisuutta.

-SDP tukee hallituksen viimeviikkoista turvallisuuspoliittista kantaa, joka jatkaa Suomen vakiintunutta EU-linjaa. Tärkeää on, ettei Suomi etukäteen sulje pois mitään osallistumismahdollisuuksia EU-yhteistyössä, huomautti puoluehallitus tiedotteessaan.

Hallitus ilmoitti viime viikolla vastustavansa suunnitelmia rakentaa EU:n sisälle suljettu puolustusydin. Hallitus kuitenkin korosti, että unionin puolustusyhteistyötä voidaan kehittää. Sitä ei saa kuitenkaan kehittää siten, että siitä syntyy ulkopuolisilta suljettu ryhmä.

Koko asia tuli ajankohtaiseksi viime viikolla, kun Ranskan, Saksan, Belgian ja Luxemburgin yhteisessä kokouksessa asetettiin tavoite EU:n puolustusytimestä. Asian tekee vaikeaksi mm. se, että ulko- ja turvallisuuspolitiikan alalla ei sovelleta EU:n yleisiä joustavuussääntöjä. Kyse on siis pelisäännöistä siitä, miten pienempi maaryhmä voi keskenään ryhtyä jollakin alueella syventämään yhteistyötään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.