Mainos

SDP tavoittelee suurimman puolueen asemaa

SDP tavoittelee 700 000 ääntä maalisvaaleissa, ja tavoittelee kevään eduskuntavaaleissa maan suurimman puolueen asemaa. Taistelu viime aikojen huonoja galluptuloksia vastaan alkoi tänään.

Sosiaalidemokraatit avasivat eduskuntavaalikampanjansa tänään Espoossa esittelemällä nykyisen hallituksen työn tuloksia mm. työttömyyden alentamisessa. SDP:n päävastustaja vaaleissa on oppositiossa oleva keskusta, mutta vaaliavauksessa keskustan haukkumisen hoitivat sosiaalidemokraattiset ay-johtajat. Puoluesihteeri Kari Laitinen asetti kaksipäiväisten vaalivaltiopäivien avauksessa SDP:n tavoitteeksi yli 700 000 ääntä ja suurimman puolueen aseman säilyttämisen.

Yli 700 000 äänen tavoite merkitsee SDP:n kannatuksen nostamista tuntuvasti viime mielipidemittausten luvuista. Neljä vuotta sitten SDP sai 785 637 ääntä, mutta kannatusosuus olikin 28,3 prosenttia. Tuorein mielipidemittaus kertoi SDP:n kannatukseksi tammikuussa 22 prosenttia. Vuonna 1991 SDP:n äänimäärä painui hieman päälle 600 000:een sinipunakauden päätteeksi. Vuonna 1987 SDP sai hieman alle 700 000 ääntä.

Jaakonsaari esitteli työttömyyssaavutuksia

Vaalivaltiopäivillään Espoon Dipolissa sosiaalidemokraatit kouluttivat eduskunta- ja eurovaaliehdokkaitaan vaalitaistelun tiimellykseen. Työministeri Liisa Jaakonsaari jakoi joukoille sanallisia aseita kamppailuun työttömyyden puolittamista peräävien kanssa. Jaakonsaaren mielestä asiaa ei tarvitse piilottaa eikä selitellä: työvoimatutkimuksen mukaan työttömyys on pudonnut neljässä vuodessa eli 400 000:sta alle 290 000:een. Jaakonsaari korosti, että työttömyys on laskenut eikä puolittuminen ole enää kaukana, työttömyys ei maassamme koskaan ole parantunut yhtä nopeasti eikä työttömyys ole yhdessäkään OECD-maassa parantunut yhtä nopeasti.

-Pitkäaikaistyöttömyyden tavoitteen saavuttamisesta suurelta osin työvoimapolitiikan toimenpiteillä on syytä tuntea erityistä ylpeyttä. Pahimmillaan pitkäaikaistyöttömiä oli vuonna 1995 yli 140 000 ja heidän kohdallaan puhuttiin pysyvästä työttömyydestä. Nyt pitkäaikaistyöttömyys on laskenut sadantuhannen tienoille ja viime aikoina pitkäaikaistyöttömyyden laskuvauhti on kiihtynyt, Jaakonsaari sanoi.

Ihalainen ja Swanljung hoitivat keskustahaukut

Työttömyyden puolittamistavoitteen saavuttamisen jälkeen SDP aikoo tavoitella täystyöllisyyttä. Jaakonsaari kutsui sellaista maata demarien omaksi amerikkalaiseksi unelmaksi. Tulevista tehtävistä ensimmäiseksi on ratkaistava Jaakonsaaren mielestä työsopimuslain uudistaminen. Siinä on sovitettava yhteen sekä työsopimusten yleissitovuuden vahvistaminen ja kaikkien osapuolten etujen mukaisten joustojen mahdollistaminen. Kun sopimusoikeutta siirretään yritys- ja työpaikkatasolle, on Jaakonsaaren mielestä vastaavasti lisättävä luottamushenkilöiden oikeuksia ja huolehdittava siitä, että työpaikkatason sopimusten rikkomisesta koituu seuraamuksia.

Keskustan työreformihankkeen haukkumisen vaalivaltiopäivillä hoitivat SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen ja STTK:n puheenjohtaja Esa Swanljung. He osallistuivat työelämäkeskusteluun Jaakonsaaren ja TT:n toimitusjohtajan Johannes Koroman kanssa. Ihalaisen mielestä työelämän ongelmat eivät aiheudu joustamattomuudesta tai paikallisen sopimisen puutteesta, vaan mm. työssä jaksamisesta. Hänen mielestään keskustan työreformi on yritys säätää laki, jolla ohitettaisiin työehtosopimukset alittamalla ja heikentämällä.

Swanljungin mielestä keskusta luo turvattomuutta. Tosin myöskään kokoomuslaiset esitykset paikallisen sopimisen muodosta eivät ole Swanljungin mielestä rohkaisevia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.