SDP tasoitteli aloittamaansa kinaa koululaeista

Sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Erkki Tuomioja rauhoitteli tänään koululakien käsittelystä hallituspuolueiden kesken puhjennutta kiistelyä. Tuomioja vakuutti eduskunnan välikysymyskeskustelussa, että sosiaalidemokraatit eivät halua viivästyttää tai hankaloittaa asian etenemistä.

SDP:n eduskuntaryhmä vaati viikko sitten näyttävästi useita muutoksia hallituksen sopimaan lakipakettiin. Samalla ryhmän taholta epäiltiin, että uudistusta ei saada voimaan aiotussa aikataulussa ensi syksynä. Hallitusyhteistyön tavanomaisista menettelytavoista poikennut operaatio närkästytti SDP:n hallituskumppaneista erityisesti kokoomusta.
-Uskomme, että koululakien sisällöstä päästään yhteisymmärrykseen ministeri Heinosen (kok.) valmistelevien esitysten pohjalta tavalla, joka ottaa huomioon eri tahoilla esitetyt huomautukset ja parannusehdotukset, Tuomioja muotoili tänään.

Ulla-Maj Wideroos (r.) paheksui erityisesti tapaa, jolla SDP oli nostanut kaikkien toivoman mutta hallituksessa hyllytetyn 6-vuotiaiden esikoulun esille nyt omana vaatimuksenaan.
-Onkin epäreilua, jos syntyy kuva, että nyt käynnistynyt keskustelu avaisi uuden näkökulman tai että muutokset kaikesta huolimatta voitaisiin toteuttaa nopeasti, Wideroos sanoi.

Vasemmistoliiton Asko Apukka otti hieman etäisyyttä hallituksen koululakiesitykseen. Hän totesi, että se ei vastaa kaikkia puolueen tavoitteita. Apukka ei kuitenkaan listannut konkreettisia muutosvaatimuksia.

Välikysymys kunnille

Hallituspuolueiden ryhmäpuheissa välikysymys tuomittiin vaihtelevin sanamuodoin väärään osoitteeseen lähetetyksi. Puhujien mielestä lomautuksista olisi pitänyt kovistella niitä tehneitä kuntia. Kokoomuksen Kirsti Ala-Harja luetteli kaikki ne opettajia lomauttaneet kunnat, joissa keskustalla on suurin valtuustoryhmä. Ala-Harjan mielestä kuntien päättäjien perusarvoista riippuu, millä tavalla missäkin säästöjä toteutetaan. Hän huomautti, että yli neljä sataa kuntaa on selvinnyt samoista valtionosuuksien leikkauksista lomauttamatta opettajiaan, niiden joukossa mm. Suomen velkaisimman kunnan titteliä kantanut Karkkila.

Vihreiden uusi opettajakansanedustaja Rauha-Maria Mertjärvi myönsi, ettei opposition huoli opettajien pakkolomien vaikutuksista ole turha.
-Lomautusten haitat näkyvät jo nyt nuorten turhautuneisuutena ja ahdistuksena, hän sanoi.

Keskusta vaati opettajalomautuksista luopumista

Suurin oppositiopuolue keskusta vaati välikysymyskeskustelussa hallitusta toimimaan siten, että vielä toteuttamattomista opettajien pakkolomista luovutaan. Tästä koskevista toimista pitäisi käydä neuvotteluja opetusministeriön, kuntien ja opettajien edustajien kesken. Keskustan näkemyksen mukaan lomautukset loukkaavat oppilaiden perusoikeuksia tavalla, jota ei voi hyväksyä. Hallituksen tulisi opposition mielestä ryhtyä pikaisiin toimiin kuntien valtionosuusperusteiden nostamiseksi todellisten kulujen tasolle. Valtionosuusjärjestelmän pitäisi antaa myös lapsirikkaille ja köyhille kunnille mahdollisuus ylläpitää palveluja.

Keskustan ryhmäpuhuja Tytti Isohookana-Asunmaa sälytti huomattavan osan vastuuta kokoomuksen niskoille. Kokoomus on Isohookana-Asunmaan mukaan vastuussa koulutuspolitiikan linjaratkaisuista. Se on hallinnut kaikkia merkittäviä avainpaikkoja opetus- ja valtiovarainministeriöstä aina etujärjestöihin saakka. Opposition näkemyksen mukaan opetusministeri Olli-Pekka Heinosen (kok.) on turha syyllistää yksinomaan kuntia ja kunnallisia päättäjiä.

SDP sai keskustan ryhmäpuheessa huomattavasti myötämielisemmän kohtelun. Isohookana-Asunmaa kiitteli SDP:n halua muuttaa eduskuntakäsittelyssä olevia koululakeja.
-On erinomaista, että sosialidemokraatit ovat huolestuneita kokoomusjohtoisesta uusliberalistisesta linjasta, johon hallituksen koulutuspolitiikka on ankkuroitu.
-Keskustalla ja sosialidemokraateilla on koulutuspolitiikassa yhteinen tulevaisuuden tehtävä kansallisen eheyden palauttajana, entinen toinen opetusministeri korosti.


Lue myös:

    Uusimmat