Mainos

SDP sai taas kaksi uutta puheenjohtajaehdokasta

SDP:n puheenjohtajakisaan on tarjoutunut kaksi uutta ehdokasta, joille Eero Heinäluoma olisi hyvin kelvannut edelleenkin puheenjohtajaksi. Kun asiat menivät toisin, kansanedustajat Pia Viitanen, 40, ja Kimmo Kiljunen, 56, vakuuttavat pyrkivänsä itse tehtävään tosimielellä.

Kiljunen ryhtyi heti haastamaan nuorempia kilpailijoitaan vahvalla kokemuksellaan - niin politiikasta kuin arkielämästäkin.

- Puheenjohtaja täytyy voida pistää mihin tahansa pöytiin. Uskon siinäkin suhteessa täyttäväni tehtävän, niin eduskunnassa, Vantaan valtuustossa kuin monissa kansainvälisissä tehtävissäkin kouliintunut Kiljunen sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Kiljunen kehaisi, että vieraita hänelle eivät ole myöskään "Brysselin neuvottelupöydät" ja tuttuja ovat poliittiset vaikuttajat niin Washingtonissa, Tukholmassa, Moskovassa, Pariisissa kuin Wienissäkin.

Arkielämästä Kiljunen sanoi oppineensa paljon neljän lapsen isänä. "Se on kyllä kasvattanut ihmisenä". Kiljusella on myös ollut tapana hakea kerran vuodessa tuntumaa arkielämää viikon mittaisella työharjoittelulla eri tehtävissä.

"Tuore kasvo minäkin"

Eräät ovat kaivanneet SDP:n johtoon nyt tuoreita kasvoja. Kiljunen vastasi tällaisiin odotuksiin, että hän olisi tuore kasvo puheenjohtajan paikalla.

Kokemuksella kauppasi itseään myös SDP:n ensimmäisenä varapuheenjohtajana yhden kauden istunut Pia Viitanen, mutta ehkä sitäkin enemmän omalla innostuksellaan.

- Olen politiikassa oppinut ja kokenut paljon, nähnyt vaikeita paikkoja ja oppinut kantamaan vastuuta. Olen liki päivittäin törmännyt uusiin asioihin ja ilmiöihin, jaksanut aina kiinnostua ja innostua niistä. Haluan myös tehdä asioita uudella tavalla.

Viitasen mielestä SDP:llä ei ole tarvetta suuriin linjanmuutoksiin, mutta asioita voisi tehdä uudella tavalla. Ympäristöasioita hän nostaisi näkyvämmin esille. Viitanen sanoi, että SDP:stä pitäisi tehdä johtava ympäristöpuolue.

Puoluejohtajan ja puoluesihteerin eroilmoitusten jälkitunnelmissa odotukset SDP:n uusiutumisesta ja myös uusista kasvoista elävät vahvana. Viitanen ei näe itseään tässä tilanteessa jonkinlaisena vanhan vallan edustajana.

- Olemme tehneet vahvaa uudistamistyötä ja suunta on oikea. Varmasti on tehty virheitä vuosien varrella, mutta niistä on otettu opiksi, hän sanoi omassa tiedotustilaisuudessaan.

Tulos tai ulos

Kiljunen lähtisi puoluejohtajana vahvistamaan sosialidemokraattien uskoa itseensä ja aatteen saavutuksiin. Kiljusen mielestä äänestäjistä pitäisi löytyä "pikkudemaria" sen verran, että SDP:n kannatus ylittäisi 30 prosenttia. Ensi tavoitteeksi hän pisti 25 prosentin kannatuksen seuraavissa eduskuntavaaleissa.

- Jos siihen ei päästä, puheenjohtaja tehköön johtopäätöksensä. On uskottava itseensä ja aatteeseensa, hän sanoi.

Viime eduskuntavaaleissa SDP:n kannatus putosi 21,4 prosenttiin ja puolue menetti kahdeksan paikkaa.

Uusi puheenjohtaja valitaan puoluekokouksessa kesäkuussa Hämeenlinnassa. Paikkaa tavoittelee tässä vaiheessa seitsemän ehdokasta. Aiemmin pyrkijöiksi ovat ilmoittautuneet kansanedustajat Erkki Tuomioja, Miapetra Kumpula-Natri, Jutta Urpilainen, Tarja Filatov ja Johannes Koskinen. Kansanedustaja Jouko Skinnari kertoo aikeistaan huomenna.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja