Mainos

SDP pui tappiotaan - kulisseissa draamaa ryhmäjohtajan paikasta

SDP:n  puoluehallitus on puinut aamupäivän kokouksessaan puolueen rökäletappiota eduskuntavaaleissa. Puolue menetti kahdeksan paikkaan verrattuna vuoden 2011 vaaleihin.

– Ihan rehellinen keskustelu käytiin. Tappio, mikä tappio. Ei sitä kannata ruveta enemmän selittelemään. Tästä lähtee suunta eteenpäin pienin askelin, totesi kokouksen jälkeen tuleva kansanedustaja ja Demarinuorten puheenjohtaja Joona Räsänen.

Demarivaikuttajien mukaan puolue ei onnistunut viimeisten vaalipäivien kampanjoinnissa.

– Meillä kävi sama perisynti kuin aikaisemmissakin vaaleissa, että viimeisellä viikolla työhanskat tippuivat maahan, kun ne olisi pitänyt ottaa käteen ja tehdä rivakammin töitä, Räsänen ruotii. 

Puolueen taustavaikuttajan mukaan esimerkiksi kokoomus sai Korjausliike-teemansa läpi paremmin, vaikka oli sählännyt hallituksessa talven mittaan. Saman lähteen mukaan puheenjohtaja Antti Rinne ei onnistunut parhaalla tavalla viimeisissä vaalitenteissä, kun mielipidemittaukset näyttivät huonoilta demarien kannalta. 

Joona Räsänen ja paikkansa uusinut kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä eivät syytä Rinnettä puolueen vaalitappiosta. 

– Toivon, että SDP:ssä ei lähdetä mihinkään puheenjohtajan vaihtokeskusteluun. Sitä ei nyt kaivata, eikä mitään totuuskomissiota, Räsänen sanoo.

– Ei tämä yhden miehen show ole. Kyllä voitoista ja häviöistä kannetaan kollektiivisesti vastuu. Voi syyllistää koko porukkaa, Ojala-Niemelä toteaa. 

Myös ministeri Sirpa Paatero myöntää, että puoluehallitus kävi reippaan keskustelun. 

– Rankkaa ja rehellistä, mutta ilo huomata, että kaikki ihmiset sitoutuu tekemään töitä tästä eteenpäinkin, Paatero tiivisti. 

Puoluehallitus ei ottanut kantaa vielä siihen, pitäisikö SDP:n jättäytyä oppositioon. Puolue aikoo vastata vaalivoittaja Juha Sipilän linjakysymyksiin ensi viikolla.  

– Kyllä me vastataan edelleenkin Juha Sipilän tekemiin kysymyksiin ja neuvotellaan sitten eteenpäin. Mielipiteitä on puoleen ja toiseen. Se on selvä, Paatero tiivistää tunnot. 

Tuore kansanedustaja Sanna Marin vaatii puolueen rivakkaa uudistamista. 

– Meidän pitää aloittaa puolueen sisällä kunnollinen uudistustyö ja saada sisältö kuntoon. Sanat ja teot on saatava yhdensuuntaisiksi ja sitä kautta voitetaan ihmisten luottamus takaisin. Myös puolueorganisaatio täytyy laittaa kuntoon. Ei ole oikoteitä onneen.

SDP:n eduskuntaryhmä on parhaillaan koolla. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja vaihtuu, koska Jouni Backman tippui eduskunnasta.

Ryhmyrin valinnasta on käyty tiukkaa taistoa puolueen sisällä. Entinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen oli kiinnostanut tärkeästä paikasta, mutta jätti kisan kesken puheenjohtaja Antti Rinteen vetoomuksen jälkeen. 

– Syynä oli se, että me edustamme erilaista poliittista linjaa ja ei olisi puolueen edun mukaista, että olisin tässä puolueen ryhmänjohtajan tehtävässä. Kun puolue koki tämänkaltaisen vaalitappion, en halua olla tässä tilanteessa hajottamassa puoluetta. Kunnioitan puolueen puheenjohtajan näkemystä. 

Rinteen suosikki Antti Lindtman valittiin SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.