Mainos

SDP pohtii presidenttikuvioita

Sosiaalidemokraattisen puolueen ehdokaskuvio presidentinvaalissa alkaa selkiytyä ensi viikolla. Silloin viimeistään torstaina aamulla pitäisi olla selvää, pyrkiikö Martti Ahtisaari vielä toiselle kaudelle. Silloin myös tiedetään, järjestetäänkö SDP:ssä esivaali, ja jos sellainen tulee, niin ketkä kaikki siinä ovat mukana.

Esivaali järjestetään, jos ehdokkaiksi suostuneita on enemmän kuin yksi. Suostumukset kysytään vasta sen jälkeen, kun ehdokkaiden asettamiseen annettu aika päättyy viikon kuluttua keskiviikkoaamuna. Toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, onko kukaan Ahtisaaren ohella ehdokkaaksi tarjotuista valmis kilpailemaan istuvan presidentin kanssa.

Yhtä vähän tiedetään siitä, suostuuko Ahtisaari vielä ehdokkaaksi, jos se merkitsee joutumista ensin esivaaliin. Epätietoisuus Ahtisaaren omista kaavailuista on leimannut SDP:n valmistautumista vajaan vuoden kuluttua pidettäviin presidentinvaaleihin. Puolueosastot ovat joutuneet nimeämään ehdokkaitaan ilman tietoa siitä, onko Ahtisaari ylipäänsä käytettävissä vai ei. Epäselvä tilanne on pitänyt myös muut mahdolliset ehdokkaat vaitonaisina. Ahtisaaren lisäksi ehdokaskeskusteluissa ovat olleet esillä ainakin ulkoministeri Tarja Halonen, EU:n oikeusasiamies Jacob Söderman, pääministeri Paavo Lipponen, EU-komissaari Erkki Liikanen, Länsi-Suomen maaherra Heikki Koski sekä puolueen entinen puheenjohtaja Kalevi Sorsa.

Puoluetoimistosta kerrottiin tänään, että ainakin Ahtisaaren, Halosen ja Södermanin takana on vähintään kymmenen puolueosastoa, mikä on ehtona esivaaliin pääsylle. Vaihtoehtona on vähintään 250 puolueen jäsenen muodostaman valitsijayhdistyksen ehdotus. Sorsaa on ehdottanut hänen oma puolueosastonsa Helsingin Hakaniemestä. Sorsan kerrottiin sanoneen, että nimen saa pistää listalle, mutta suostumusta ei tule. Puoluekoneiston tukema Sorsa pyrki SDP:n presidenttiehdokkaaksi edellisellä kerralla, mutta hävisi esivaalissa puolueen ulkopuolelta enemmän tukea saaneelle Ahtisaarelle.

Söderman harkitsee vakavasti

Söderman puolestaan vakuutti maanantaina Brysselissä vierailleille päätoimittajille, ettei ole mitenkään leikkimielellä liikkeellä. Keskustelussa ei kuitenkaan tullut esille, onko hän valmis niin pitkälle, että lähtisi kisaamaan Ahtisaaren kanssa esivaalissa. Jos SDP järjestää esivaalin, se pidetään toukokuun puolivälin jälkeen. Esivaalissa voivat äänestää myös muut kuin puolueen jäsenet, mutta se edellyttää äänestäjäksi rekisteröitymistä ennakolta. SDP:n presidenttiehdokas nimetään 30. toukokuuta Turun puoluekokouksessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.