SDP perustaa demarikoulun - haussa uudet lipunkantajat

SDP aloittaa syksyllä "politiikan korkeakoulun", johon valitaan osallistujat hakemusten perusteella. Osallistujat saavat puolueesta nimekkäitä mentoreita.

Oletko harkinnut uraa poliitikkona, kysyy SDP ilmoituksessaan, jossa se kertoo "politiikan korkeakoulun" aloittamisesta syksyllä. Politiikan korkeakouluun halutaan hyviä hakijoita lähinnä puolueen sisältä.

— Ikärajaa meillä ei ole, mutta alle 30 vuoden iästä saa lisäpisteitä, sanoo SDP:n järjestöpäällikkö Ari Näätsaari.

Politiikan korkeakoulu kestää noin puolitoista vuotta. Siihen kuuluu kuusi viikonloppujaksoa, joiden väliajoilla luetaan kirjallisuutta ja osallistutaan esimerkiksi vaalityöhön.

Koulutus maksaa osallistujille sata euroa. Pyrkijöitä on jo ensimmäisen hakuviikonlopun aikana ollut enemmän kuin paikkoja. Koulutukseen on 24 paikkaa. Valintakriteereinä on hakijan järjestötoiminnan ja poliittisen toiminnan historia, kuten esimerkiksi osallistuminen vaaleihin ehdokkaana.

— Jos et ole ollut vaaleissa, et voi tietää, millaista on tehdä vaalityötä, Näätsaari sanoo.

Näätsaari ei sulje pois sitäkään, että hakijoissa voisi olla täysin ulkopuolisia.

— Demareiden jäsen pitää kuitenkin käytännössä olla, jos meinaa tulla valituksi, Näätsaari sanoo.

Ministeritason mentoreita

Koulutukseen osallistuville hankitaan puolueen sisältä mentoreita.

— Minulla on siitä jo nimilistaa olemassa, mutta sitä en vielä kerro, Näätsaari sanoo.

Politiikan korkeakoulun opiskelijat voivat itse valita mentorinsa, mikäli tämä suostuu tehtävään.

— Moni opiskelija toivoo mentoria siitä paikallistasolta. Me voimme sitten suositella, että jos haluat sosiaalipolitiikan osaamista, Maria Guzenina-Richardson voisi olla hyvä, Näätsaari sanoo.

— Tarkoituksena on tarjota opiskelijoille vähän syvällisempää ja järjestäytyneempää koulutusta. Toivomme, että hakijat ovat sitoutuneita, mutta mitään velvoitteita heille ei tästä tule. Yritämme valmistaa opiskelijat niin, että he voisivat koulutuksen jälkeen halutessaan valita poliitikon uran tai olla mukana poliittisessa järjestötoiminnassa.

Oppiaineena sosiaalinen media

SDP:n poliitikkokoulun oppiaineita ovat Suomen poliittinen kenttä, hallinto ja kuntavaikuttaminen, mielipidekirjoittaminen ja sosiaalinen media, Eurooppa nyt ja tulevaisuudessa, Suomi ja Eurooppa globaalissa ymmärryksessä sekä viestintä.

— On tullut lisää haasteita julkisuuden kanssa. Tässä toiminnassa olet jatkuvasti luupin alla. Sen, mitä teet tänään saatat löytää julkisuudesta huomenna, Näätsaari sanoo.

Tulevan poliitikon pitää paitsi pärjätä toimittajien kanssa, myös pystyä innostamaan puoluetoimijoita.

— Kahdensadan kansanedustajan lisäksi puolueen eteen tekevät töitä kymmenettuhannet vapaaehtoiset oman työnsä ohessa. He ovat ihmisiä, jotka mieluummin tekevät kuin katsovat sivusta, mutta he tekevät politiikkaa oman työnsä ohessa, Näätsaari sanoo.

Poliitikkokouluun yritetään löytää opiskelijoiksi puolueen tulevaa etujoukkoa.

— Avainasiana on poliittisen toiminnan ymmärtäminen ja vapaaehtoistoiminnan ymmärtäminen. Tämä on aatteellista ja ideologista toimintaa.

Politiikan korkeakouluun pitää hakea elokuun puoliväliin mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat