"SDP olisi tarvinnut tuhansia äänestäjiä paikkaamaan vaalikaudella kuolleet kannattajat"

Talouden murros ja puoluekentän uusjako kurittivat vaaleissa vasemmistoa, uskovat asiantuntijat ja puheenjohtaja Antti Rinne SDP:stä.

Tietokirjailija Tommi Uschanovin mukaan suurimpana ongelmana erityisesti SDP:llä on se, että puolue ei pystynyt uusiutumaan ja houkuttelemaan nuoria äänestäjiä.

– Laskelmieni mukaan SDP olisi tarvinnut 35000 uutta äänestäjää paikkaamaan vaalikaudessa kuolleet kannattajat, Uschanov sanoi.  

Sekä historian dosentti Mikko Majander että Uschanov pitävät selvänä, että Rinteen valinta puheenjohtajaksi ei torpannut vanhojen ja konservatiivisten vasemmistolaisten vuotoa perussuomalaisiin.

Vastaavasti nuoren ja arvoliberaalin vasemmiston ääniä vasemmisto menetti vihreille.  

Majanderin mukaan Suomi näytti siirtyvän eurovaaleissa kohti yleiseurooppalaista kehitystä, jossa uusi vasemmisto vie vanhalta vasemmistolta ääniä. Eduskuntavaaleissa vasemmistopuolueet kuitenkin upposivat yhdessä, mikä noudattelee kylmän sodan jälkeisen ajan käsikirjoitusta.  

Uschanovin mukaan myös vasemmistoliiton uusien äänestäjien oli näissä vaaleissa mahdotonta samaistua puolueen teemoihin.  

– Vasemmistoliiton iso pääviesti oli vastalause perinteiselle leikkauslinjalle. Siinä tarjotaan nuorelle veronmaksajan hahmoa, joka on keski-ikäinen tai vanhempi. Nuorilla verojen maksaminen alkaa vasta seuraavassa elämänvaiheessa.  

Puoluejohtajat komppaavat

Myös vasemmistopuolueiden puheenjohtajat selittivät maanantaina vaalitappiota osin samoilla syillä, vaikka murheen alhossa selitykset jäivät niukoiksi. 

– Pyrimme kyseenalaistamaan vallitsevan talouspolitiikan. Ihmiset eivät selvästi uskoneet siihen, että tällainen talouspolitiikan muutos olisi mahdollista, vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoi.  
SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan maailmantalouden murros ja vaalityön loppumetrien häviäminen perussuomalaisille ratkaisi tappion.  

Rinteen mukaan SDP:n täytyy palata yhä syvemmin juurilleen, tosin nykymaailmaan sopivalla tavalla. Epäselväksi jäi, kuinka puolue aikoo muutoksen tehdä.  

Uschanovin mukaan uusien kannattajien kalastelu tuskin tulee onnistumaan niin kauan kuin vasemmisto on hitsautunut liian tiiviisti ay-liikkeen kylkeen.

– SDP:ssä on kiellettyä olla sitä mieltä, että ay-liikkeellä ja SDP:n mahdollisilla äänestäjillä voisi olla koskaan itressiristiriitoja.  

Lue myös:

    Uusimmat