SDP:n visio: Ilmainen päivähoito, varhaiskasvatusta neljävuotiaille

SDP:n sivistyspoliittista ohjelmaa pohtinut työryhmä esittää, että varhaiskasvatus alkaisi jo neljävuotiaana. Ryhmä haluaisi lisäksi tehdä päivähoidosta kaikille ilmaista.

Ryhmää vetänyt kansanedustaja Ilkka Kantola kertoo MTV Uutisille, että puoluehallitus hyväksyi esityksen viime viikolla ja seuraavaksi se menee puoluekokouksen käsittelyyn toukokuussa. Kantola odottaa mielenkiinnolla millaisen vastaanoton esitys saa.

– Tässä on kysymys ohjelmallisesta visiopaperista, joka tähtää pidemmän ajan tavoitteisiin puolueen toiminnassa sivistyspuolella. Hyväksytäänkö tällainen tavoitteeksi ja halutaanko sille asettaa jonkinlainen aikataulu? Nämä ovat avoimia kysymyksiä. En usko, että ainakaan vielä seuraavan hallituksen tavoitteissa olisi näin rohkeaa ehdotusta.

Esityksen halutaan herättävän keskustelua

Kantola sanoo vision olevan tarkoituksella rohkea, jotta se herättäisi keskustelua.

– Kun puhutaan nuorten syrjäytymisestä, niin helposti unohtuu mitä pienten lasten päässä tapahtuu. Mitä varhaisemmin pystymme torjumaan syrjäytymiskehitystä kasvatuksen ja huolenpidon kautta, niin sitä vaikuttavampia toimet ovat. Tutkimusten mukaan laadukas varhaiskasvatus hyödyttää lasta enemmän kuin mikään muu kasvatus tai koulutus.

”Lapsia ei ole tarkoitus riistää kotoa koulun penkille”

Esitys ei sisällä tarkkoja arvioita pikkulapsille tarjottavan varhaiskasvatuksen määrästä. Kantola arvioi, että kyse olisi joistakin tunneista viikoittain.

– Jo päivähoidon piirissä oleville kyse ei olisi suuresta muutoksesta. Eikä tarkoitus ole riistää kotihoidossa olevia lapsia koulun penkille, vaan vahvistaa heidän koulunkäyntivalmiuksiaan leikinomaisella kasvatuksella.

”Valtavan merkityksensä vuoksi päivähoidon tulisi olla kaikille maksutonta”

Kantolan mukaan visioon liittyy oleellisesti päivähoidon maksuttomuus. Esityksen toteutuminen tarkoittaisi myös lasten määrän reipasta lisääntymistä päiväkodeissa. Kyse olisi siis merkittävästä lisäkulusta yhteiskunnalle.

– Tätä pitää ajatella investointina. Rakennusvaiheessa kulut ovat suuret, mutta tutkimusten mukaan lopulta syntyisi syrjäytymisen ehkäisemisen lisäksi taloudellistakin hyötyä.

Suomi on jäljessä EU:n asettamista tavoitteista

Kantola kertoo, että esityksen taustalla on myös kansainvälisesti Suomeen kohdistettua painetta.

– Euroopan unionissa on asetettu tavoitteeksi, että 95 prosenttia yli neljävuotiaista lapsista osallistuisi pedagogiseen varhaiskasvatukseen. Suomessa osallistumisaste on vähän päälle 50 prosenttia, eli olemme tavoitteesta todella paljon jäljessä. Jäämme selvästi myös OECD-maiden keskitason alle. YK:n lapsen oikeuksien komiteakin on kehottanut Suomea toimimaan niin, että alle kouluikäisten lasten osallistuminen varhaiskasvatukseen olisi selkeästi yleisempää.

Esityksestä kertoi ensimmäisenä Demokraatti-lehti.

Lue myös:

    Uusimmat