SDP:n ryhmä paheksuu kapinallisiaan

Luottamus varallisuusveron poistamista vastaan äänestäneisiin kansanedustajiin on "olennaisesti heikentynyt", kertoo SDP:n ryhmäjohtaja Jouni Backman.

Varallisuusveron poistoa vastaan äänestäneet seitsemän SDP:n kansanedustajaa selvisivät lopulta odotettua lievemmillä moitteilla. SDP:n eduskuntaryhmä päätyi tänään pitkäksi venyneiden keskustelujen jälkeen toteamaan vain, että heidän menettelynsä loukkaa ryhmän solidaarisuutta ja luottamus heihin on "olennaisesti heikentynyt".

Tuomio oli lievemmin muotoiltu kuin etukäteen oli ennakoitu. Ryhmäjohtaja Jouni Backman korosti moneen kertaan rankaisukokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa, että kysymys on luottamuksen olennaisesta heikentymisestä eikä menettämisestä.

Backmanin mukaan päätöksestä ei suoraan seuraa mitään konkreettisia toimia kuten esimerkiksi estettä päästä esittämään eduskuntaryhmän virallista puheenvuoroa eduskunnan keskustelussa.

Päätös oli joka tapauksessa vaikea, ja sen syntymiseen tarvittiin kaksikin erillistä tunnin mittaiseksi venynyttä kokousta. Yksi kapinallisista, perniöläinen Jukka Roos sai tarpeekseen jo, kun eduskuntaryhmä oli kuullut ryhmän toimintaa johtavan työvaliokunnan kannan ja keskustellut puolisen tuntia tulevasta rangaistuksesta. Hän tulkitsi kokoussalin ulkopuolella, että ovien sisäpuolella luottamus on mennyt.

- En jää sinne armoa anelemaan. Ratkaisut on tehty, Roos puuskahti.

Roos oli ilmoittanut eduskuntaryhmälle, ettei voi osallistua enää sen kokouksiin, koska ei nauti sen luottamusta. Hän kertoi kysyneensä, saako silti jatkaa Tarja Halosen vaalityötä.

- Ei minulla voi olla tuonne asiaa, kun ei ole luottamustakaan. Me ei nautita eduskuntaryhmän luottamusta enkä minä sitä tarvitsekaan, tuohtunut Roos tilitti tuntojaan toimittajille kokoussalin ulkopuolella.

"Roos tunnekuohussa"

Backman arveli myöhemmin, että "ymmärrettävässä tunnekuohussa" annettu ilmoitus olisi ehkä jäänyt antamatta, jos Roos olisi odottanut, mikä lopullinen päätös on. Puhuessaan luottamuksen olennaisesta heikentymisestä Backman ei halunnut käyttää sanaa rangaistus. Eduskuntaryhmän sääntöihin rangaistuksina on kirjattu vain määräaikainen tai pysyvä erottaminen ryhmästä.

Roosin lisäksi varallisuusveron poistamista vastaan äänestivät SDP:n edustajista Saara Karhu, Marjaana Koskinen, Lauri Kähkönen, Esa Lahtela, Reijo Laitinen ja Tero Rönni. Lisäksi Matti Saarinen jätti äänestämättä, vaikka istui silloin paikallaan eduskunnan istunnossa.

Muutama SDP:n edustaja saapui istuntosaliin pian äänestyksen jälkeen. Heille ei ryhdytty sorvaamaan omia rangaistuksia.

"Puolueväki meidän takana"

Eduskuntaryhmän työvaliokunta oli pyytänyt etukäteen vastaan äänestäneiltä ja äänestyksessä poissaolleilta kirjalliset selvitykset omasta menettelystään. Roos kertoi kirjoittaneensa itse, ettei ole SDP:n etujen mukaista toimia siten, kuin eduskuntaryhmä oli toiminut eli hyväksyä varallisuusveron poistamista. Hän kysyi, miksi kaikkein rikkaimmille pitää antaa verohelpotuksia, kun esimerkiksi komennusmiesten asioita ei saada kuntoon.

- Puolueen kenttäväki ajattelee samalla tavalla kuin me seitsemän. Me tehtiin oikein ja loput teki vähän niin kuin itse halusivat, Roos sanoi.

Viime syksyn tuloratkaisuun työnantajien vaatimuksesta niputettu varallisuusveron poistaminen oli alusta alkaen hankala nieltävä sosialidemokraateille. Puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Eero Heinäluoma on saanut selittää moneen kertaan, että varallisuusvero on nykymuodossaan menettänyt merkityksensä.

Asiaa tuli hämmentäneeksi vielä SDP:n presidenttiehdokas Tarja Halonen, joka taannoin epäili ehdokkaiden televisioväittelyssä, oliko varallisuusveron poisto todella tarpeen.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 19.12.2005)

Lue myös:

    Uusimmat