Mainos

SDP:n puoluehallitus päätti esivaalista

SDP:n puoluehallitus päätti tänään muodollisesti, että puolueen presidenttiehdokkaasta järjestetään esivaali. Ehdolla ovat ulkoministeri Tarja Halonen, EU:n oikeusasiamies Jacob Söderman ja europarlamentaarikko Pertti Paasio.

Puolueen puheenjohtaja pääministeri Paavo Lipponen luonnehti ehdokasasettelua komeaksi. Hän kertoi puolueen olevan ylpeä ehdokkaista. -Saamme varmasti hyvin mielenkiintoisen vaalin, hän arveli. Puoluehallituksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa puututtiin myös istuvan presidentin Martti Ahtisaaren asemaan. Lipponen korosti moneen kertaan, että presidentin tiistaisessa ilmoituksessa kyse oli täysin presidentin omasta tahdosta.

Ahtisaari ilmoitti tiistaina, ettei hän voi osallistua SDP:n esivaaliin. Tämä pudotti hänet SDP:n ehdokaskuvioista. Käytännössä ilmoitus merkitsee myös ilmeisesti sitä, että Ahtisaari ei ole ehdolla toiselle kaudelle. Niin ikään ilmoituksen antamisajassa kyse oli presidentin tahdosta. Lipponen kiisti jyrkästi teoriat, että puolueessa olisi ollut tekeillä hanke presidentin syrjäyttämiseksi. Hän itse ja puolue ovat olleet jatkuvasti tiiviissä yhteydessä presidenttiin.

Hän ei halunnut kommentoida arvosteluja, joiden mukaan SDP olisi ehdokasprosessissa menetellyt tyylittömästi. -Minä haluan vain jälleen kysyä, mitä muut puolueet tekevät, hän vastasi. Jos muut saavat vastaavan tasoisilla esivaalin, niin sehän olisi jotakin, aika komeata, hän vastasi. Hän ei liioin halunnut kosiskella vasemmistoliittoa SDP:n ehdokkaan taakse. SDP jättää hänen mukaansa ratkaisun muiden puolueiden omaan harkintaan.

"Sosiaalidemokraattinen presidentti on kansakunnan etu"

Esivaali on Lipposen mukaan joka tapauksessa tullut jäädäkseen. Hänen mielestään siinä annetaan kansalaisille laajemminkin mahdollisuus osallistua puolueiden ehdokasasetteluun. Hän toivoo, että esivaalikampanja on "kohtuullisen" mittainen. Lipponen myönsi, että SDP on ehdokasasettelussa liikkeellä suhteellisen aikaisin. Presidenttiehdokkaan asettaminen on hänen mielestään kuitenkin niin suuri päätös, että se on tehtävä puoluekokouksessa.

Varsinaisen vaalikampanjoinnin ehdokaskiertueineen SDP aloittaa vuoden lopussa. Puoluesihteeri Kari Laitisen mukaan kampanjasta tulee tiivis. Tavallaan Lipponen kuitenkin aloitti heti kampanjoinnin. Hän ennusti, että sosiaalidemokraattien ehdokkaalla on hyvät mahdollisuudet tulla valituksi.

-Minun vakaumukseni on se, että Suomen tasavallan, kansakunnan etu on jälleen siinä, että sosiaalidemokraatti valitaan presidentiksi, ja siltä pohjalta se ehdokas, jonka me asetamme, tulee varmasti täyttämään kaikki tarvittavat pätevyys- ja muut vaatimukset, hän hehkutti. Hän muistutti, että tulevalla kaudella on varauduttava semmoisiin muutoksiin Euroopassa ja maailmassa, jotka voivat vaatia vaikeitakin ratkaisuja. -Silloin sosiaalidemokraattinen presidentti on paras turva tälle maalle, hän vakuutti.

Korskuen liikkeellä

Esivaali alkaa 22. toukokuuta ja kestää kolme päivää. Esivaalin tulos julkistetaan 25. toukokuuta puolita päivin. Puoluekokous päättää SDP:n presidenttiehdokkaasta toukokuun lopussa. Lipponen muistutti jälleen, että ehdokas valitaan esivaalin perusteella. Laitisen mukaan kaikilla ehdokkailla tuntuu olevan intoa. Ehdokkaat ovat hänen mielestään osittain jopa "korskuen" liikkeellä.

Esivaali toteutetaan uurnaäänestyksenä. Äänestää voi kaikissa niissä kunnissa, joissa puolueella on yhdistystoimintaa. Käytännössä tämä merkitsee, että jäsenet voivat äänestää vain oman yhdistyksensä tiloissa. Myös puolueen ulkopuoliset voivat äänestää, jos he rekisteröityvät 14. toukokuuta mennessä puhelimitse puolueen palvelunumeroon 0600 11133. Puhelu maksaa 49,80 markkaa. Nämä rahat menevät vaalikuluihin.

Puolueen puheenjohtaja pääministeri Paavo Lipponen luonnehti ehdokasasettelua komeaksi. Hän kertoi puolueen olevan ylpeä ehdokkaista.

Puoluehallituksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa puututtiin myös istuvan presidentin Martti Ahtisaaren asemaan. Lipponen korosti moneen kertaan, että presidentin tiistaisessa ilmoituksessa kyse oli presidentin omasta tahdosta.

Niin ikään ilmoituksen antamisajassa kyse oli presidentin tahdosta. Lipponen kiisti jyrkästi, että puolueessa olisi ollut tekeillä hanke presidentin syrjäyttämiseksi. Hän itse ja puolue on ollut jatkuvasti tiiviissä yhteydessä presidenttiin. Esivaali alkaa 22. toukokuuta. Puoluekokous päättää SDP:n presidenttiehdokkaasta toukokuun lopussa.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.