Mainos

SDP:n puheenjohtajaehdokkaiden kiertueen lähtölaukaus Tampereella

SDP:n puheenjohtajaehdokkaiden ensimmäisessä kohtaamisessa pohdittiin sosiaalidemokratian tulevaisuutta.

SDP:n puheenjohtajaehdokkaiden vaalikiertue alkoi tänään Tampereella, kun ehdokkaat Eero Heinäluoma, Erkki Tuomioja, Tuula Haatainen, Arja Alho ja Johannes Koskinen ilmestyivät tentattaviksi pirkanmaalaisen puolueväen eteen. Illan teemana oli sosiaalidemokratian tulevaisuus, joten ehdokkaiden keskustelu liikkui paljolti puolueen sisäisissä kysymyksissä.

Illan ehkä selkeimmät ja sisällöltään painavimmat puheenvuorot kuultiin ulkoministeri Erkki Tuomiojan ja kansanedustaja Arja Alhon suusta. Tuomioja peräsi alkajaisiksi aloitteen ottamista yhteiskunnallisessa keskustelussa takaisin Elinkeinoelämän valtuuskunnalta ja yleensä uusliberalismilta. Tuomiojan mielestä puolueen on uskallettava vetää rohkeampaa politiikkaa; olla reilusti sosiaalidemokraattinen. Linjan terästäminen saattaisi Tuomiojan mukaan viedä puolueen hieman entistä kovempiin vääntöihin, mutta palauttaisi äänestäjien uskon ja luottamuksen sosiaalidemokratiaan. Tällä reseptillä SDP myös kasvaisi Tuomiojan mielestä "todellista kannatustaan" vastaavaksi 30 prosentin puolueeksi.

Oikeusministeri Johannes Koskinen katsoi, että oikeudenmukaisemman tulonjaon puolesta olisi vedettävä jossain määrin tiukempaa linjaa kuin viime vuosina on tehty.

Keskustelun aluksi Alho korosti, että SDP:n on oltava yhteiskunnallisen keskustelun kärjessä. SDP:n on oltava ääni myös niille, joille edunvalvontajärjestöt eivät anna ääntä. Alho otti puheeksi peruspalvelujen kuntoon saattamisen. Hänen mukaansa todella monen kunnan taloudelliset ongelmat helpottuisivat, jos terveydenhuoltoon on rohkeutta tehdä suuria muutoksia. Esimerkiksi erikoissairaanhoito kuuluu Alhon mielestä valtion kustannettavaksi.

Heinäluoma sitoutui valituksi tullessaan huolehtimaan siitä, että puoluejohdossa ja ministerinpaikoilla on tasamäärä miehiä ja naisia. Heinäluoman lisäksi varsinkin Haatainen korosti SDP:n saavutuksia naisten tasa-arvon edistämisessä. Alho oli hieman eri mieltä. Hän huomautti, että naisia valitaan vaaleissa. Suljetussa organisaatiossa, kuten SDP:ssä, naiset eivät hänen mielestään pärjää.

(MTV3-STT)

(Yhdeksän uutiset 02.05.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.