Mainos

SDP:n Gustafsson: "Vanhanen kiitollisuudenvelassa vaalirahoittajille"

SDP:n kansanedustaja Jukka Gustafsson ei ole yllättynyt uutisesta, jonka mukaan pääministeri Matti Vanhanen tapasi vielä eduskuntavaalien jälkeenkin toukokuussa 2007 keskustapuolueen kohuttuja vaalirahoittajia. Gustafssonin mukaan Kehittyvien Maakuntien Suomen (KMS) ja Nova Groupin vaalituessa keskustapuolueelle on kyse niin suurista rahasummista, että puolueen puheenjohtajana Vanhasen on täytynyt tietää tuesta. Gustafssonin mukaan keskustapuolue on kiitollisuudenvelassa vaalirahoittajilleen.

Kansanedustaja Gustafsson kysyi pääministeri Vanhaselta reilu vuosi sitten eduskunnan kyselytunnilla, muistaako tämä tavanneensa puolueensa suuria vaalirahoittajia ennen vaaleja tammikuussa 2007 pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa. Vanhanen kertoi eduskunnan edessä, ettei hänellä ole mielikuvaa tapaamisesta. Tänä kesänä on kuitenkin paljastunut, että tällainen tapaaminen järjestettiin ennen vaaleja.

Tämän päivän Helsingin Sanomat uutisoi, että vaalienalustapaamisen lisäksi Vanhanen kestitsi vaalirahoittajia Kesärannassa myös vaalien jälkeen. Vanhanen kertoi HS:lle tekstiviestitse Kreikasta, että "kyseessä oli puoluetoimiston kokoama suhdetoimintatilaisuus". Vanhanen piti tilaisuudessa poliittisen tilannekatsauksen ja keskustapuolue kustansi tilaisuuden.

Loman vietosta Tampereelta tavoitettua pitkän linjan poliitikkoa Gustafssonia uutinen ei yllätä.

- Pääministeri puolueensa puheenjohtajana on ollut tietoinen ja kohtuullisen hyvin perillä, mitä herrojen Merisalo ja Yli-Saunamäki kanssa on tehty. Minun arvioni mukaan Vanhanen muistaa, hän ei vain ole halunnut puhua totta, Gustafsson sanoo.

- Pääministeri antaa ymmärtää, että kyseessä on suhdetoimintatilaisuus, mutta tapaamisillehan voidaan antaa mitä tahansa nimiä. En usko, että siellä on yksin ajankohtaisesta poliittisesta tilanteesta keskusteltu.

- Kyse on poikkeuksellisen suurista rahasummista, joten kyllä tämä kertoo tietynlaisesta vyyhdistä. Tähän liittyy myös kiitollisuudenvelka ja kiitollisuutta osoitetaan näinkin, Gustafsson jatkaa.

"SDP:n paljastettava kaikki tukijansa"

SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja esitti juhannuksena blogissaan, että demarien pitäisi kertoa oma puoluerahoituksensa kaikilta osin.

- Pelkään, että tämä sotku ei tahri vain kepua, vaan kalvaa vielä enemmän koko poliittisen järjestelmän luottamusta ja uskottavuutta. Sosialidemokraattien pitäisi nyt olla edelläkävijöitä ja tehdä oma puoluerahoituksensa kaikilta osin avoimeksi, muuten ei sanomaamme riittävästi uskota, Tuomioja kirjoittaa.

Gustafsson on Tuomiojan kanssa samaa mieltä ja kertoo puhuneensa tästä demarien eduskuntaryhmässä.

- Kyllä meidänkin pitää kertoa, mistä puolueen vaalirahoitus tulee. Puolueen ilmoitusraja voisi mennä 2 000 - 3 000 eurossa.

Vaalirahakohu alkoi uudelleen 11.6.2009, jolloin MTV:n uutiset paljasti tänä kesänä konkurssiin ajautuneen kiinteistöpalvelukonsernin Nova Groupin rahoittaneen vaalivuonna keskustapuoluetta jättituella. Puolue ei ollut kertonut tästä tuesta julkisesti.

Lue lisää:

(19.6.2009)

(13.6.2009)

(11.6.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.