Mainos

SDP:n Filatov jättää hallituksen

Puolueet ovat valinneet eduskuntaryhmiensä johtajia, mutta ainakin tulevilla hallituspuolueilla valinnat ovat väliaikaisia.

Työministeri Tarja Filatov (sd.) jättää eronpyynnön työministerin tehtävistä. SDP:n eduskuntaryhmä valitsi hänet tänään ryhmäjohtajaksi. Ryhmän sääntöjen mukaan ministeri ei voi toimia ryhmän puheenjohtajana.

Toistaiseksi on epäselvää, nimitetäänkö hallitukseen uusi työministeri vai ottaako joku toinen ministeri hoitaakseen myös Filatovin tehtävät. Hallitus muuttuu ensi viikolla toimitusministeristöksi, eikä sillä ole enää toimikautta jäljellä kuin muutama viikko.

Asiasta pyydetään menettelyohjeet oikeuskanslerin virastosta. Mahdollinen, mutta epätodennäköinen olisi ratkaisu, jossa ero myönnetään vasta toimitusministeristön päättäessä työnsä.

Filatovin mukaan eduskuntaryhmän kokouksessa pohdittiin myös vaihtoehtoa, jonka mukaan ryhmänjohdon valinnat olisivat väliaikaisia. Niitä tarkasteltaisiin uudelleen hallituskuvion selvittyä. Ryhmä päätyi pysyviin valintoihin.

Jos SDP olisi pääsemässä hallitukseen, ministeriryhmässä tapahtuisi Filatovin mukaan joka tapauksessa muutoksia.

- Olen ollut pitkään ministerinä. On luonnollista, että olen yksi niistä ihmisistä, jotka ovat nyt ryhmän palveluksessa.

Oppositioon valmistautuva SDP aikoo nostaa työllisyyden ja työelämän asiat tiukasti esille, jos vastapuolena on porvarihallitus. Hämeenlinnassa asuvan Filatovin ministerikokemus on silloin hyödyksi.

Alan kokemusta edustaa myös varapuheenjohtajaksi valittu tamperelainen Jukka Gustafsson, joka toimi edellisellä vaalikaudella työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtajana. Toinen varapuheenjohtaja on Jutta Urpilainen Kokkolasta.

SDP:n ryhmä kävi tiukan äänestyksen, kun se valitsi ehdokkaansa eduskunnan puhemiehistöön. Puolueelle tulee kaiken todennäköisyyden mukaan toisen varapuhemiehen paikka.

Entinen oikeusministeri Johannes Koskinen voitti ministeri- ja puhemieskokemusta takavuosina hankkineen Matti Ahteen äänin 21-19.

Ratkaisut merkitsevät, että nykyisessä hallituksessa istuville SDP:n ministereille ei ole enää tarjolla näkyviä paikkoja ryhmän johdossa tai puhemiehistössä. Se lisää kilpailua niistä muutamista valiokuntien puheenjohtajuuksista, jotka puolue saa.

Valintarumbaa myös muissa puolueissa

Myös muut puolueet ovat valinneet eduskuntaryhmiensä johtajia, mutta valinnat ovat ainakin tulevilla hallituspuolueilla vielä väliaikaisia. Uusi kierros käydään, kun hallitus on kasassa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on valinnut puheenjohtajakseen Jyri Häkämiehen. Eduskunnan puhemiehistöön kokoomuksen edustajat ehdottavat Ilkka Kanervaa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajana taas jatkaa Timo Kalli.

Hautala vetämään vihreiden ryhmää, Kallis kristillisiä

Keskisuuret ja pienet eduskuntaryhmät luottivat ryhmänjohdon valinnoissaan tuttuihin nimiin, joskin pari tulokastakin mahtui joukkoon.

Vihreiden eduskuntaryhmä valitsi torstaina tässä vaiheessa puheenjohtajakseen Heidi Hautalan. Varapuheenjohtajina toimivat Jyrki Kasvi ja Janina Andersson.

Seuraavaan hallitukseen pyrkivät vihreät valitsivat samalla myös hallitusneuvottelijansa. Tarja Cronbergin johtamaan joukkoon kuuluvat Tuija Brax, Hautala, Ville Niinistö, Erkki Pulliainen, Oras Tynkkynen, Anni Sinnemäki ja Ari Heikkinen.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajana jatkaa Annika Lapintie. Varapuheenjohtajiksi valittiin Esko-Juhani Tennilä ja uutena eduskuntaan nousijana Merja Kyllönen. Hän on 29-vuotias apteekkityöläinen Suomussalmelta.

Ryhmän hallitusneuvottelijoiksi nimettiin Lapintie, Tennilä ja Erkki Virtanen.

Kristillisdemokraatit luottivat valinnoissaan konkarikaartiin. Eduskunnasta pudonneen Sari Essayahin paikan eduskuntaryhmän puheenjohtajana sai Bjarne Kallis. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Leena Rauhala ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Toimi Kankaanniemi.

RKP:n ryhmäpuheenjohtajana jatkaa Christina Gestrin. Varapuheenjohtajiksi valittiin eduskuntaan nousijana maanviljelijä Mats Nylund Pedersörestä ja Mikaela Nylander.

Viisijäseniseksi kasvanut perussuomalaisten eduskuntaryhmä jatkaa yhä Raimo Vistbackan johdolla. Häntä tuuraa tarvittaessa puolueen puheenjohtaja Timo Soini.

Uudet edustajat talon tavoille

Uusien kansanedustajien perehdyttämiskoulutus alkoi tänään. Eduskuntaan nousseet 72 uutta tai sieltä välillä poissa ollutta kansanedustajaa saavat perusteellisen valmennuksen talon tavoille.

Uudet kansanedustajat jättävät valtakirjansa eduskuntaan ensi maanantaina.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja