Mainos

SDP:n esivaali "kolmen kauppa"

SDP järjestää esivaalin presidenttiehdokkaastaan. Asia varmistui tänään, kun sekä ulkoministeri Tarja Halonen että eurokansanedustaja Pertti Paasio ilmoittivat lähtevänsä kilpailemaan ehdokkuudesta. Keskusta ja kokoomus päättävät syksyllä, vasemmistoliitto kesäkuussa, ja Heidi Hautala on jo vihreiden ehdokas.

Esivaaliin osallistuu myös euroopan parlamentin oikeusasiamies Jacob Söderman. Halosta tukee 139, Södermania 84 ja Paasiota 24 puolueosastoa. Nykyuinen presidentti Martti Ahtisaari ei siis enää voi nousta demarien ehdokkaaksi.

Lipponen: Ahtisaari ei ehdokkaaksi muulla tavalla

Lipponen totesi, että koska kolme ehdokasta on ilmoittautunut esivaaleihin, tullaan esivaalit järjestämään ennen toukokuun puoluekokousta.
-Puoluekokous päättää sosiaalidemokraattien ehdokkaasta, joka tulee olemaan yksi näistä kolmesta, Lipponen sanoi.

Presidentti Martti Ahtisaari ilmoitti eilen, ettei ole lähdössä esivaaleihin ehdolle.
-Se merkinnee sitä, että hän ei ole käytettävissä toiselle kaudelle, Lipponen tulkitsi. Lipposelta kysyttiin, onko mitään tapaa, jolla Ahtisaari voisi vielä olla SDP:n ehdokas tulevissa presidentinvaaleissa. Vastaus oli lyhyesti: ei.

Lipposen eilen esittämä toivomus, että Ahtisaari olisi vielä käytettävissä, ei hänen mukaansa ole enää ajankohtainen. Lipposen mukaan keskusteluissa Ahtisaaren kanssa ei myöskään ole tullut esille sellaista mahdollisuutta, että hänestä tulisi jollakin muulla tavalla ehdokas.

-Ei hänellä ole mitään tällaista suunnitelmaa, Lipponen sanoi. Lipponen suhtautui rauhallisesti myös epäilyihin, että vaalikampanjan käyminen voisi vaikeuttaa Halosen - jos hänet valitaan SDP:n ehdokkaaksi - toimintaa ulkoministerinä työteliäällä EU:n puheenjohtajakaudella.

-Minä luulen, että kampanja tullaan käymään siellä loppuvaiheessa, Lipponen sanoi.

Keskusta ja kokoomus päättävät syksyllä

Muista puolueista keskusta ja kokoomus päättävät presidenttiehdokkaistaan ylimääräisissä puoluekokouksissa syksyllä. Keskusta lyö ehdokkaansa kiinni 8. lokakuuta Helsingissä, kokoomus päättää kokouksen ajasta myöhemmin.

Vasemmistoliiton puoluevaltuusto pohtii presidenttikuvioita 19. kesäkuuta. RKP:n ylimääräinen puoluekokous pidetään 2. lokakuuta Turussa. Vihreät ovat jo nimenneet EU-edustaja Heidi Hautalan ehdokkaakseen.


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja