Mainos

SDP:ltä yksi salkku kokoomukselle, vihreät joutunevat tyytymään yhteen

Ministerinpaikkoja koskevien neuvottelujen lähtökohtana on lähes entinen paikkajako. Ainoa muutos hallitusta nimitettäessä olisi se, että vaaleissa hävinnyt SDP luovuttaisi yhden salkun voittajiin lukeutuvalle kokoomukselle.

Uuteen hallitukseen tulisi siten aluksi kuusi SDP:n, kuusi kokoomuksen, kaksi vasemmistoliiton, kaksi RKP:n ja yksi vihreiden ministeri. Sitoutumattoman maa- ja metsätalousministerin Kalevi Hemilän paikka säilytettäisiin. Neuvottelujen pohjana oleva jako on vaikein pala vihreille, joilla on vaalivoittonsa jälkeen kansanedustajia vain yksi vähemmän kuin kahden ministerin puolueella RKP:llä.

Suomen heinäkuussa alkava EU-puheenjohtajuus ja yleensäkin EU-asioiden hoito merkitsevät erityisesti ulkoministerille ja valtiovarainministerille paljon matkapäiviä. Tämä ongelma aiotaan ratkaista nostamalla ministereiden lukumäärä myöhemmin keväällä kahteenkymmeneen.

Paikkamäärää ei voi lisätä heti, koska se vaatii lainmuutoksen. Vaikka hyväksyminen voi tapahtua tavallisen lain säätämisjärjestyksessä, vie käsittely eduskunnassa oman aikansa. Sekä valtiovarainministeriöön että ulkoministeriöön sijoitettaisiin ministerit, jotka hoitaisivat tehtäviä päällikköministerin ollessa matkoilla. Nämä sijaisministerit edustaisivat samaa puoluetta kuin varsinainen ministeri. Kokoomus saisi siten kaksi ministeriä valtiovarainministeriöön. Ulkoministeriössä vaikuttaisi puolestaan kaksi sosiaalidemokraattista ministeriä.

Hallituksen sisäisessä paikkajaossa sekä SDP:n että kokoomuksen salkkujen määrä nousisi uudistuksen jälkeen seitsemään. Neuvotteluissa pitää tämän pääperiaatteen pohjalta sopia tarkemmin ministereiden välisestä työnjaosta ja heidän sijoittamisestaan eri ministeriöihin.

Neuvottelujen lähtökohta antaa perusteen veikata, että ainakin neljä ministeriä jatkaa nykyisissä tehtävissään. Pääministerinä toimii Paavo Lipponen (sd.), valtiovarainministerinä Sauli Niinistö (kok.), ulkoministerinä Tarja Halonen (sd.) ja maatalousministerinä Kalevi Hemilä (sit.).
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.