Mainos

SDP:llä haussa puheenjohtaja ja presidenttiehdokas

SDP pohjustaa huomisessa puoluevaltuuston kokouksessa puheenjohtajan ja presidenttiehdokkaan valintoja. Presidentti Tarja Halosen ilmoitus voi tulla jo ennen kesälomia.

SDP:n puoluevaltuusto huomenna keskiviikkona on tavallista suuremman huomion kohde. Puheenjohtaja, puhemies Paavo Lipponen kertoo Helsingin Työväentalolla suunnitelmistaan, ja lisäksi valtuusto lyö lukkoon aikataulun, jota presidenttivaalien ehdokasasettelussa noudatetaan.

Lipposen uskotaan vetätyvän

Lipposen odotetaan kertovan, että kaksitoista vuotta SDP:n puheenjohtajana riittää. Hän tulisi siten luovuttamaan vetovastuun seuraajalleen Jyväskylän puoluekokouksessa kesäkuussa.

Jos Lipponen jättäytyy pois, on kenttä avoin puheenjohtajaehdokkaille. Heitä saadaan ehkä jo huomenna.

Useita kiinnostuneita

Ensimmäisenä kiinnostuneensa ilmaisi kansanedustaja Arja Alho, joka kertoi jo helmikuun puolivälissä olevansa kiinnostunut puolueen johtotehtävistä. Hänen ehdokkuutensa taakse ei ole kuitenkaan ilmoittautunut tukijoita, eikä SDP:ssä ole ollut tapana valita ehdokkaita, joilla ei ole joukkoja takanaan.

Varapuheenjohtaja Säde Tahvanainen ilmoitti eilen olevansa kiinnostunut puoluesihteerin paikasta, jos Pohjois-Karjalan piiri tukee häntä. Nykyinen puoluesihteeri Eero Heinäluoma ei ole suunnitelmistaan pukahtanut. Hän on silti ennakkosuosikki puheenjohtajan paikalle. Demarinaiset patistelevat varapuheenjohtaja, työministeri Tarja Filatovia pyrkimään puheenjohtajaksi, mutta hänkin vaikenee toistaiseksi.

Aikeet julki ennen kesälomia?

Puoluejohdon valinta kuuluu puoluekokoukselle, ja ehdokaslista voi elää kalkkiviivoille asti. Virallisesti ehdokkaat asetetaan torstaina 9. kesäkuuta iltakuudelta, päivää ennen äänestystä.

Presidenttiehdokkaan nimeäminen ei ole puoluekokouksen asia, ellei puoluevaltuusto toisin päätä. Näillä näkymin valtuusto päättää, että ehdokkaan asettaminen tapahtuu lokamarraskuussa järjestettävässä puoluevaltuuston syyskokouksessa.

Halonen vaikenee yhä

Presidentti Tarja Halonen on pitänyt suunnitelmansa omana tietonaan ja sanonut, että hänen aikataulunsa riippuu puolueiden toiveista. Kun SDP lyö askelmerkkinsä kiinni, on tie auki Halosen tai muiden ehdokkaiden ilmoittautumiselle. Takaraja sijoittuu elosyyskuulle, jotta mahdolliselle jäsenäänestykselle jää aikaa.

SDP:ssä presidenttiehdokkaat tarvitsevat taakseen kymmenen puolueosastoa tai 250 jäsentä. Vahva veikkaus on, ettei Halosen viestiä tarvitse odottaa rapusesonkiin asti. Hänen odotetaan kertovan suunnitelmansa ennen kesälomia, mahdollisesti jo loppukeväästä.

Keskusta kertonee jo huhtikuussa

Keskustassa saataneen ehdokas varmistettua jo huhtikuussa, sillä pääministeri Matti Vanhanen on luvannut kertoa aikeistaan ennen puoluevaltuuskunnan kokousta, joka pidetään kuun lopussa. Ehdokkaan virallisen asettamisen keskusta lykkää syksyyn.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.