SDP ja keskusta selvittävät vaalitappion syyt

SDP:tä kiinnostaa muun muassa se, miksi äänestysaktiivisuus oli heikko juuri puolueen vahvoilla kannatusalueilla. Myös SAK haluaa selvittää osuuttaan äänestysinnon laimeuteen.

Sosialidemokraattinen puolue aikoo tutkia perusteellisesti, mitkä asiat johtivat puolueen suurtappioon äskeisissä eduskuntavaaleissa. SDP menetti lähes 90 000 äänestäjää ja kahdeksan kansanedustajanpaikkaa.

SDP:n puoluehallitus päätti, että selvitystä ryhtyy tekemään erillinen toimikunta, jota johtaa opetusministeri Antti Kalliomäki. Hän ei ollut itse mukana suunnittelemassa SDP:n vaalikampanjaa.

Puoluetta kiinnostaa esimerkiksi se, miksi äänestysaktiivisuus jäi selvästi edellisiä eduskuntavaaleja heikommaksi juuri SDP:n vahvoilla kannatusalueilla. Puolueen puheenjohtajan Eero Heinäluoman mielestä ilmeistä on myös, että SDP:n viesti ei mennyt perille eikä se myöskään tavoittanut liikkuvia äänestäjiä, kun puolueen osuus varsinaisena vaalipäivänä annetuista äänistä oli odotettua huonompi.

Nyt SDP varautuu vastaamaan hallitustunnustelijan kysymyksiin. Se korostaa vastauksissaan samoja asioita kuin vaalikampanjassaan eli työllisyyden, palvelujen ja sosiaaliturvan parantamista.

Vanhanen: Keskusta huomioi takaiskun syyt hallitusohjelmassa

Keskustan puheenjohtajan Matti Vanhasen mielestä puolueen kärsimä neljän paikan menetys täytyy ottaa huomioon uuden hallituksen ohjelmasta päätettäessä. Vanhasen mukaan viesti on otettava vakavasti. Sen vuoksi keskusta aikoo analysoida tarkkaan, mitkä asiat ja taustat siihen johtivat.

Keskustan puoluehallitus käsitteli tänään vaalitulosta. Kokouksen avannut Vanhanen kiitti erityisesti puolueen eduskuntaryhmää yhtenäisestä esiintymisestä päättyneellä vaalikaudella.

Vanhasen mukaan monet keskustan kansanedustajat joutuivat äänestämään useasti omaa näkemystään vastaan hallitusta puolustaessaan. Osittain siitä johtui, että viisitoista keskustan edustajaa vaihtui näissä vaaleissa.

Vanhanen toisti näkemyksensä siitä, että takaiskusta huolimatta keskustan vaalitulos oli historiallinen. Ensimmäistä kertaa satavuotinen puolue pystyi vaaleissa säilyttämään sekä äänimäärissä että paikoissa mitattuna suurimman puolueen aseman.

Keskustan tappio on puheenjohtajan mielestä hallittavissa, koska hallituspuolueet useimmiten menettävät asemiaan vaaleissa. Oppositio puolestaan hyödyntää asemaansa. Keskusta sai puheenjohtajansa mielestä päähallituspuolueena kohtuullisen tuloksen.

SAK:kin selvittää osuuttaan äänestysinnon laimeuteen

SDP:n päätös selvittää vaalitappion syitä on saanut aikaan tilannearviointia myös SAK:ssa. Järjestössä halutaan kuitenkin laajempi tilanneanalyysi, sillä vaalituloksen kaataminen yhden syntipukin niskaan on sen mielestä liian helppo tapa kuitata asia.

SAK:n johtaja Matti Tukiaisen (sd.) mukaan kohua herättäneen tv-mainoksen vaikutuksista ei ole riittävästi tietoa.

Tukiainen korostaa, että kampanjan tarkoitus oli pelkästään lisätä palkansaajien äänestysaktiivisuuta. Siihen puolestaan näytti vaikuttavan paljon vaalipäivän räntäsade.

Metalliliiton viestintäjohtaja Matti Putkonen (sd.) arvioi, että tv-kampanjan räväkkään sisältöön ovat vaikuttaneet Ruotsin vaalit, joissa tilanne oli kärjistyneempi. Mainoksen sisältöön ei SAK:n liitoissa puututtu, ja kritiikkikin on tullut jälkikäteen.

Sekä Metalliliiton puheenjohtaja Erkki Vuorenmaan (sd.) että Kemianliiton puheenjohtaja Timo Vallitun (sd.) mukaan SAK:n hallituksessa syntyi kriittisiä puheenvuoroja lähinnä vasta sitten kun mainos oli jo hyllytetty.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat