SDP ja Keskusta parantaneet asemiaan

Sosiaalidemokraatit ja Keskusta näyttävät hieman parantaneen kannatustaan. Suomen Gallupin tekemän puoluekannatusarvion mukaan Kokoomuksen kannatus on laskussa.

SDP


Neljän suurimman puolueen tilaaman tutkimuksen mukaan SDP saisi äänistä 24,3 prosenttia ja keskusta 23,8 prosenttia, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt. Runsas vuosi sitten SDP sai vaaleissa 22,9 prosentin kannatuksen ja keskusta keräsi 22,4 prosenttia äänistä. Kokoomuksen kannatus on laskenut alle eduskuntavaalien tason ja on tutkimuksen mukaan 19,9 prosenttia. Viime vaaleissa puolue keräsi 21 prosenttia äänistä. Vasemmistoliitto on myös taantunut ja saisi nyt 10,1 prosenttia äänistä. Vaaleissa tulos oli 10,9 prosenttia. Vihreät saisivat tutkimuksen mukaan 7,9 prosenttia äänistä ja RKP 4,9.

Keskustan logo

Tutkimuksessa haastateltiin huhtikuun aikana 2288:ta henkilöä puhelimitse. Virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä puoleen tai toiseen. Kaikki haastattelun erot verrattuna viime eduskuntavaaleihin ovat sen verran pieniä, että ne sopivat virhemarginaalin sisään.

Vihreät ja SDP miellyttävät eniten


Myös ihmisten suhtautumista eri puolueisiin kysyttiin. Vihreät miellyttivät vastaajia eniten, SDP sai toiseksi korkeimman luvun. Vastanneista 42 prosenttia suhtautui vihreisiin vähintään melko myönteisesti. SDP:tä kohtaan tunsi sympatiaa 41 prosenttia ja kokoomusta 38 prosenttia. Keskustaa kohtaan tunsi vetoa 32 prosenttia, ja vasemmistoliitosta piti 22 prosenttia. Viime syyskuuhun verrattuna SDP ja keskusta ovat nostaneet miellyttävyyslukuaan neljä prosenttiyksikköä. Vuosi sitten SDP:n miellyttävyysluku oli kahdeksan prosenttiyksikköä alhaisempi.

Tutkimuksessa selviteltiin myös yksityiskohtaisemmin, mitä puolueita vastaajat olisivat valmiita äänestämään. Vihreät ja SDP pärjäsivät tässäkin mittauksessa parhaiten. Vetovoimaisuusluvut olivat 30 ja 28 prosenttia. Vihreiden vetovoimalukema on perinteisesti ollut moninkertainen verrattuna puolueen keskimääräiseen kannatukseen. SDP:n luku on todennäköisesti presidenttivaalien imussa noussut viisi prosenttiyksikköä verrattuna viime syyskuuhun. Keskustan vetovoimaluku on 24 prosenttia eli lähellä puolueen kannatusta. Keskusta on parantanut asemiaan viime syksyn 21 prosentista, mutta kokoomuksen vetovoima on vähentynyt 26 prosenttiin syksyn 30:stä. Vasemmistoliiton vetovoima on ennallaan 12 prosentissa. Erittäin kielteisiä arvioita kertyi eniten vasemmistoliitolle. 28 prosenttia vastanneista ei pidä puolueesta lainkaan. Keskustaa inhosi 21 prosenttia, SDP:tä 15 ja kokoomusta sekä vihreitä kumpaakin 13 prosenttia.

Vasemmistoliitolla varmimmat tukijat

Tutkimuksessa selvitettiin myös, miten varmoja puolueiden kannattajat ovat omasta kannastaan. Varmimpia olivat vasemmistoliiton kannattajat, joista 63 prosenttia oli kannastaan erittäin varmoja. Vihreät olivat toinen ääripää - erittäin varmoja löytyi vain 36 prosenttia. Kaikista vastaajista 49 prosenttia oli puoluekannastaan erittäin varmoja. SDP:n kannattajakunta jäi hieman rajan alapuolelle 48 prosenttiin. Keskustan kannattajista 53 prosenttia oli erittäin varmoja. Varmuus lisääntyy iän myötä, 18-25-vuotiaista vain 31 prosenttia oli kannastaan erittäin varmoja. Yli 65-vuotiaista puolueen vaihtamisen torjui 62 prosenttia.

Hallituksen arvosana pysynyt vakaana

Arvio hallituksen toiminnasta on pysynyt melko vakaana. 41 prosenttia antaa hyvän arvosanan, 38 prosenttia huonon. Hallituksen arvosana on pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella. Tutkimuksessa kysyttiin, mihin asioihin kiinnitetään liian vähän huomiota politiikassa. Eniten toiveita kohdistui rikollisuuden ja väkivallan torjuntaan, työuupumuksen ja työttömyyden vähentämiseen, eriarvoisuuden ja syrjäytymisen estämiseen sekä kunnallisten palvelujen turvaamiseen. Näille toivoi lisää huomiota yli kaksi kolmasosaa vastaajista. Kolmasosa vastanneista katsoi, että EU:n laajentumisesta, hallitustenvälisestä konferenssista ja julkisten palvelujen yksityistämisestä puhutaan politiikassa turhan paljon.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat