SDP haluaisi eduskunnan valitsevan presidentin

Oppositio sallisi eduskunnan valitsevan jatkossa presidentin, jos valtionpäämiehen valtaa päätetään supistaa. Muutostarpeita pohditaan jo puolueiden muodostamissa työryhmissä, kertoo Aamulehti.

SDP:n kansanedustajien työryhmä kannattaa presidentinvaalien lopettamista ja presidentin valinnan siirtämistä eduskunnalle. Työryhmän jäsen Kimmo Kiljunen sanoo Aamulehdessä, että ryhmässä halutaan eduskunnan valitsevan valtionpäämiehen, jos presidentin valtaoikeuksia Suomessa kavennetaan.

Hallituksen pääpuolueet pitäisivät kuitenkin kansanvaalin ennallaan.

Perustuslain muutostarpeita pohtii parhaillaan oikeusministeriön virkamiestyöryhmä ja ensi syksynä perustuslain uudistamista on tarkoitus ryhtyä valmistelemaan parlamentaarinen työryhmän voimin.

Suomalaiset ovat perinteisesti äänestäneet presidentinvaaleissa innokkaammin kuin muissa vaaleissa.

Heinäluoma ja Soini kannattavat nykyisen valintatavan säilyttämistä

SDP:n puheenjohtajan Eero Heinäluoman mielestä presidentinvaalit tulee säilyttää suorana kansanvaalina. Hän kirjoitti tänään nettipäiväkirjassaan, että presidentin suoraa kansanvaalia puoltaa monta näkökohtaa. Hän muistutti, että valitsijamiesten tekemään tai eduskunnassa tapahtuvaan presidentin valintaan voidaan herkästi liittää aina kaikenlaista muuta poliittista kaupankäyntiä.

- Toisaalta presidentti tulee jatkossakin omaamaan suurta poliittista vaikutusvaltaa - jopa riippumatta siitä, mitä hänen suorista valtaoikeuksistaan säädetään. Presidentin vaali onkin syytä säilyttää suorana kansanvaalina myös nyt tehtävässä valtiosääntötarkastelussa, korosti Heinäluoma.

Heinäluoman kirjoitus oli selvä vastaus perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin aamuiseen kannanottoon Näpit irti presidentistä!. Soini ryhtyi taistoon presidentin valtaoikeuksien ja nykyisen valintatavan säilyttämisen puolesta. Hän korosti, että presidentti tulee vastakin valita suoralla kansanvaalilla; se vahvistaa presidentin asemaa ja turvaa presidentille todellisen muodollisia valtaoikeuksia suuremman vaikutusvallan.

Kimmokkeen toimilleen Soini oli saanut ilmeisesti Aamulehden uutisjutusta. Lehden mukaan SDP:ssä on haluja siirtää presidentin valinta eduskunnalle, jos presidentin valtaa kevennetään. Hallituspuolueissa ei vastaavia haluja näytä olevan. Lehti oli käyttänyt lähteenään demarikansanedustajaa Kimmo Kiljusta. Hän on jäsenenä työryhmässä, joka SDP:ssä pohdiskelee presidentin valtaoikeuksia.

Teoriaherrojen näpertelyä

Soinin mielestä vanhat puolueet - SDP etunenässä - ovat luoneet presidentistä ongelman, jota ei ole olemassa. Hänen näkemyksensä mukaan Suomen valtiosääntö on hyvin harkiten kirjoitettu. Se on kestänyt loistavasti aikaa ja on edelleen toimiva.

- Toimivaltakysymysongelmat ovat puhtaasti teoriaherrojen näpertelyä, joilla ei ole todellista merkitystä. Todellinen syy on ajaa Suomea EU-maiden kanssa samaan pääministerivetoiseen ulkopolitiikkaan, päätteli Soini.

Kysymys presidentin valtaoikeuksista ja valintatavasta varmasti kiihtyy kuluvan vuoden kuluessa. Nykyinen perustuslaki on ollut voimassa vuoden 2000 kesästä lähtien. Syksyllä parlamentaarinen toimikunta ryhtyy selvittämään perustuslain toimivuutta ja sen mahdollisia muutostarpeita.

Uudessa perustuslaissa presidentin valtaoikeuksia kavennettiin jo melkoisesti. Nykyisin presidentillä ei käytännössä ole enää mitään aktiivista roolia esimerkiksi hallituksen muodostamisessa.

Ulkopolitiikassa presidentillä on sen sijaan toimivaltaa. Laissa asia muotoiltiin niin, että tasavallan presidentti johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Presidentti Tarja Halonen on usein korostanut sanoja "tasavallan presidentti johtaa". Ainakaan toistaiseksi lain muotoilu ei ole joutunut todelliselle koetukselle.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat