Mainos

SDP haluaa lisäneuvotteluja Portugali-paketista

Toiseksi suurin puolue SDP asettaa tiukat ehdot Portugalin tukipaketin ja vakautusratkaisujen hyväksymiselle. Eduskuntaryhmä julkisti illansuussa kuuden kohdan vaatimuslistan, jonka se toimittaa hallitustunnustelija Jyrki Kataiselle (kok.).

SDP edellyttää, että tuettavien EU-maiden velanmaksukyvystä tehdään vastedes aito kestävyysarvio. Jos velkakestävyys on kyseenalainen, pitää jo syntyneitä velkoja pystyä järjestämään uudelleen.

Puolue ei hyväksy myöskään ylisuurella euromaiden rahoituksella rakennettuja talletustukijärjestelmiä. Pankkien rahoituksessa suuria riskejä ottaneiden on osallistuttava taakan jakamiseen. Ilman sijoittajavastuun toteuttamista EU-rahoituksella rakennettuja valtiontakauksia ei pidä toteuttaa.

EU-maiden rahoituksen ehtona on oltava yksityisten luotottajien sitoutuminen ongelmamaan rahoittamiseen, SDP vaatii.

SDP haluaa myös, että jokaisen jäsenvaltion on vastattava luottotappioita kärsivien pankkien pääomitustarpeesta itse. Valtioiden on saatava lisärahoitukselleen vastine omistuksena.

Veronmaksajien antaman tuen tappioriski on minimoitava luokittelemalla hätärahoituksen antama tuki ensisijaisena takaisin maksettavaksi, jos maa ajautuu velkajärjestelyyn.

SDP:n vaatimuslistalla on niin ikään rahoitusjärjestelmän kansainvälisten pelisääntöjen muuttaminen. Suomen on omalta osaltaan otettava käyttöön pankkivero, joka kerää etukäteen veroja mahdollisten kriisien hoitamiseen. Kansainvälistä rahoitusmarkkinaveroa on edistettävä.

(MTV3 - STT)

Katso Matti Maunun juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.