Mainos

SDP haluaa EU:lle työllisyyssopimuksen

SDP ajaa EU-vaaleissa koko Eurooppaa kattavaa työllisyyssopimusta, jonka kautta jäsenmaat sitoutuisivat yhteisiin toimiin työttömyyden torjumiseksi.

- Pahimmat ongelmat EU:n alueella ovat talouskriisi sekä kasvava työttömyys. Nyt tarvittaisiin lisää elvytystä koko Euroopan unionin alueella, mutta myös kolmikannan vahvistamista, sanoo SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen.

MTV:n Huomenta Suomen EU-vaalitentissä esiintynyt Urpilainen korostaa, että Suomessa on kolmikannasta erittäin hyvät ja pitkät perinteet.

Urpilainen laskee, että ensi vuonna Euroopassa on 27 miljoonaa työtöntä. Sen vuoksi kaiken politiikan pitää tähdätä työllisyyden vahvistamiseen, Urpilainen korostaa.

"Verotusta harmonisoitava"

Urpilainen uskoo EU-komission kykenevän päätöksentekoon huolimatta jokaisen maan omista intresseistä.

- Meille SDP:ssä on ollut tärkeää se, että jokaisella maalla on oma komissaari. Sosiaalidemokraatit ovat pyrkineet vaikuttamaan Euroopan parlamentissa hyvin määrätietoisesti talousrikollisuuden torjuntaan, mutta poliittisilla ryhmillä on ollut asiasta erilaisia näkemyksiä. Esimerkiksi konservatiivit eivät ole olleet halukkaita säätämään harmaata taloutta koskevia lakeja.

Työehtosopimuksiin ja verotukseen liittyvät asiat ovat olleet perinteisesti kunkin jäsenmaan itsensä säädettävissä. Urpilainen pitää mahdollisena, että esimerkiksi joitain verokantoja harmonisoitaisiin koko Euroopan tasolla.

- Pitkän aikavälin tavoitteena pitäisi olla, että Euroopassa olisi sama minipalkka kaikissa jäsenmaissa. Näin kilpailua palkoilla ja työehdoilla voitaisiin estää. SDP haluaa kehittää unionia enemmän ihmisten Euroopan suuntaan.

Jaakonsaari: Euroopan kilpailukyky heikkenemässä

Niin ikään Huomenta Suomen vaalitentissä mukana ollut kansanedustaja Liisa Jaakonsaari uskoo, että Suomen kolmikantamallin vieminen Eurooppaan on tätä päivää.

- Jos lähestymme kaksoisgiljotiinia, jossa väestö ikääntyy ja työttömyys sekä julkisen talouden ongelmat kasvavat, niin Euroopan kilpailukyky heikkenee. Suomalaista ajattelutapaa on tärkeää viedä eteenpäin, Jaakonsaari sanoo.

Kansanedustaja Jaakonsaaren mukaan Euroopan unionilla pitäisi olla yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Hän uskoo, että Nato säilyy päätoimijana isoissa kriisinhallintatehtävissä.

- Eurooppalaisella siviilikriisinhallintaan liittyvällä osaamisella tulee olemaan suuri merkitys tulevaisuudessa. EU ja Nato tekevät yhä enemmän yhteistyötä sekä ylemmällä että kenttätasolla. En usko enkä toivo, että EU:lla tulee olemaan omaa armeijaa, koska se olisi kallista. Lisäksi yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa on tärkeää suurissa asioissa.

"EU:n ja Venäjän yhteistyö tärkeää"

Sosiaalidemokraattien kansanedustaja Jaakonsaari pitää myös yhteistyötä Venäjän kanssa erittäin suuressa arvossa.

- Suomi on hoitanut kahdenvälisiä suhteita hyvin, mutta myös EU:n yhteiseen Venäjä-politiikkaan pitää panostaa. Ongelmia on erittäin paljon, mutta yhteisymmärrys asioista on kullan arvoista Suomelle.

Jaakonsaari pitäisi kiinni maataloustuista, mutta hänen mielestään esimerkiksi maatalouden ympäristötukia olisi syytä uudistaa.

- Suomessa eduskunnan maatalousvaliokunnankin toimesta ympäristötukien ideaa on vesitetty, mikä on aiheuttanut Itämeren rannikkoalueiden kuormittumisen meidän omista syistä.

Jaakonsaari uskoo, että Suomi voisi olla merkittävä toimija myös maataloustuotteiden viejänä, jos täällä keskityttäisiin enemmän esimerkiksi luomuun.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.